Filistin, Topraklarıyla Bütünleşmiş Bir Halkın Varoluş Mücadelesidir

9 Ekim 2024 Çarşamba
 Filistin, Topraklarıyla Bütünleşmiş Bir Halkın Varoluş Mücadelesidir

Filistin, Topraklarıyla Bütünleşmiş Bir Halkın Varoluş Mücadelesidir

Diyanet TV'de yayınlanan "Yeni Güne Merhaba" programında, “İnsanlığın Vicdanı: Filistin” başlığı kapsamında Filistin'deki insanlık dramı, Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın önemi ele alındı. Programa katılan Yazar Elif Sönmezışık Aydın, konuşmasında Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın İslam dünyası için taşıdığı dini, tarihi ve kültürel değerleri anlattı. Aydın, Müslümanların üç kutsal mescidinden biri olan Mescid-i Aksa’nın korunması ve İslam coğrafyasının bir bütün olarak sahiplenilmesi gerektiğini vurguladı.

Filistin davasının sadece siyasi bir mesele olmadığı, aynı zamanda insanlık vicdanının bir sınavı olduğu vurgulanan programda hem İslam dünyası hem de uluslararası kamuoyunun Filistin halkının haklı mücadelesine daha güçlü destek vermesi gerektiği, bu desteğin somut adımlarla gerçekleştirilmesi gerektiği ifade edildi.

Programda Terör Devleti İsrail’in, Filistin zulmüne dikkat çeken Aydın, boykotun önemini vurguladı. Elif Sönmezışık Aydın, Filistin’de yaşanan katliamlara karşı yapılan bireysel ve toplumsal tepkinin sadece sözde kalmaması gerektiğini, somut adımlar atılmasının önemine vurgu yaptı. Özellikle boykot hareketlerinin etkili olduğunu belirten Aydın, "Boykot bu süreçte bir direniş aracı haline gelmiştir." dedi.

Boykotun, İsrail'in ekonomisine zarar vermesi açısından stratejik bir önem taşıdığını ifade eden Aydın, bu yöntemin tüm dünyada yankı bulduğunu ve hükümetler düzeyinde de desteklendiğini belirtti. Aydın, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Bu boykotlar etkili sonuçlar doğurdu. Özellikle 7 Ekim olaylarından sonra birçok ülke kamuoyunda boykotlar ciddi destek buldu. Hükümetlerin bu harekete destek vermesiyle İsrail’in işgal politikalarına karşı uluslararası bir direniş oluştu. Boykotun yanı sıra yerli üretimi destekleyerek Siyonist ürünlere olan bağımlılığı azaltmak da bir çözüm olabilir. Bu boykotun kapsamının genişlemesi ve daha bilinçli bir şekilde uygulanması gerekiyor.”

Kudüs, yolculuklarının tarihsel süreçte İslam dünyasında özel bir yere sahip olduğunu, geçmişten günümüze Kudüs'ün ziyaret edilmesinin bir gelenek haline geldiğini belirtti. Bu geleneğin sürdürülmesi gerektiğine işaret eden Aydın, Kudüs’ün sadece dini bir mekan olmadığını, aynı zamanda evrensel bir değer taşıdığını ifade etti. Aydın, “Mescid-i Aksa, bizim kırmızı çizgimizdir. İsrail’in saldırıları ve zulmü sadece Filistin halkını değil, tüm insanlığın vicdanını yaralamaktadır. Oradaki halkların yaşadığı bu dram, tarihsel olarak Filistin topraklarıyla bütünleşmiş bir halkın varoluş mücadelesidir. Bu bağlamda, Kudüs’e ve Mescid-i Aksa’ya sahip çıkmak, bizim için tarihi ve dini bir sorumluluktur,” dedi.

Aydın, Filistin halkının yalnız olmadığını, dünya genelinde birçok sivil toplum kuruluşunun ve gönüllülerin Kudüs’ün önemini genç nesillere aktarmak adına büyük çaba sarf ettiğini vurguladı. “Sivil inisiyatiflerin, gençleri Kudüs’e götürerek oradaki manzaraları bizzat görmelerini sağlaması, şuurun yaygınlaşması açısından büyük bir adım. Bu adımların daha da genişletilmesi, toplumsal bilinçlenmenin artırılması gerektiğini düşünüyorum." diyerek sözlerini tamamladı.

“Yeni Güne Merhaba” hafta içi her gün saat 10.30’da Diyanet TV’de…