Anadolu’da asırlardır süren mukabele geleneği…
Samsun'un Çarşamba ilçesinde, çivi kullanılmadan ahşaptan yığma tekniği ile inşa edilen sekiz asırlık Göğceli Camiinde de mukabele geleneği yaşatılıyor.
1206 yılında çivi kullanılmadan inşa edilen cami, mimarisi ve motifleri ile Anadolu'nun en güzel ahşap mimari örneklerinden birini oluşturuyor. Asırlardır ibadet yapılabilen camide, mukabele geleneğinin sürdüğünü ifade eden Göğceli Camiii İmamı Ahmet Özköse, "Biz mukabeleye üç ayların başlangıcı recep ayı ile başladık. Her ay iki hatim yapıyoruz. Bayrama kadar altı hatim yapmış olacağız. Mukabeleleri genç hafızlarımız yapıyor."diye konuştu.
"Kurtboğazı" geçme tekniği ile inşa edilen cami, Türkiye'de ayakta kalan en eski ahşap camilerden biri olarak gösteriliyor. Sekiz asırdır ayakta duran caminin zemininde deprem takozu kullanıldığı için depremlerde yıkılmadığı ifade ediliyor. Kök boya kullanılan camideki motifler, ilk günkü canlılığını koruyor.
Asırlık camide mukabele, sabah namazından önce ve öğle namazından sonra olmak üzere iki vakitte yapılıyor.
Gençlerden mukabeleye yoğun katılım
Osmanlı'dan bu yana devam eden mukabele geleneği Anadolu'da önemli merkezlerinden tarihi Somuncu Baba Külliyesi'nde de gençlerin yoğun katılımıyla sürdürülüyor.
İçerisinde Şeyh Hamid-i Veli (Somuncu Baba) Hazretlerinin türbesinin de bulunduğu 14. yüzyıl eseri Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Camii, Türkiye'de mukabele geleneğinin asırlardır sürdürüldüğü önemli merkezlerin başında geliyor.
Genç hafızların güzel sedalarıyla okuduğu, vatandaşların takip ettiği mukabele geleneği, ramazan ayında her gün sabah ve öğle namazından sonra gerçekleştiriliyor. İlçede hizmet veren Hulusi Efendi Yatılı Kur'an Kursu'nda eğitim gören hafızlar, bu geleneğe liderlik ediyor.
İlçedeki çocuk ve gençlerin de büyük ilgi gösterdiği mukabelede yaklaşık 50 hafızın Kur’an tilavet ediyor.
Müslüman âleminin ramazan ayında kıymet verdiği sünnetlerden birinin de mukabele olduğuna dikkat çeken İmam Hatip Musa Tektaş,"Mukabele demek bir kişinin okuyup diğer insanların dinlemesi demektir. Bu İslamiyet'ten bu yana hep böyle devam ediyor. Ülkemizde de Osmanlı'dan bu yana mukabele geleneği hiçbir kesintiye uğramaksızın devam etmiş. İnşallah gelecek kuşaklara da aynı şekilde aktarılacak. Bu bakımdan Somuncu Baba Külliyesi'nde vatandaşlarımızın ve gençlerimizin geniş katılımıyla mukabele geleneği huzur ve bereketiyle devam ediyor."dedi.