Anayasa Mahkemesi’nden 'Ezan' Kararı

13 Ekim 2016 Perşembe
Anayasa Mahkemesi’nden 'Ezan' Kararı

'Sabah ezanından rahatsız oluyorum' dedi. Anayasa mahkemesine başvurdu… Başvurusu kabul edilemez bulundu. 

Mahkeme, Ezan’dan Rahatsız Ediyon Kişiyi Haksız Buldu 

Olay izmir’in göztepe semtinde yaşandı. D.Ö isimli kişi evinin çevresinde bulunan cami ve mescitlerden okunan sabah ezanının uykusunu böldüğünü ve mensubu olmadığı bir dinin ibadetine zorlandığını iddia etti. Konuyu yargıya taşıdı.  D.Ö’nün ilk adresi İzmir 3.İdare Mahkemesi oldu. Oradan olumsuz yanıt alınca bu kez Danıştay’ın kapısını çaldı. Yanıt değişmeyince D.Ö bu kez Anayasa Mahkemesine gitti. Yüksek Mahkeme başvuruyu kabul edilemez buldu. 

Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı Resmi Gazetede yayınlandı. Kararda, Adalet Bakanlığınca mahkemeye gönderilen görüşe de yer verildi; “Çoğunluğu Müslüman olan Türkiye'de, ibadete çağrı aracı olarak kullanılan "Ezan"ın, İslam'ın tüm mezheplerinde kabul edildiği, ayrımcı bir yönünün olmadığı” vurgulandı. 

“Hoşgörü, Tahammül Etme Yükümlülüğü Doğurmaktadır”

Gerekçede başvurunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin önceki kararlarına da aykırı olduğu tespiti yapıldı. 

Mahkeme, Başvuruyu Kabul Edilemez Buldu

Anayasa Mahkemesi, başvuruyu yapan kişinin evinin çevresinde Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı 3 cami olduğunu belirtti; “Çoğunluğun inancı olan ezana karşı toplumsal menfaat dengesi kurulmalı” dedi; hoşgörü vurgusu yaptı; "Demokratik hoşgörü ve çoğulculuk, toplumun büyük çoğunluğunun inancı doğrultusunda bazı uygulamalara izin verilmesini kaçınılmaz kılmakta ve bir arada yaşamanın getirdiği bu tür kültürel ve dini uygulamalara belli ölçüde tahammül etme yükümlülüğü doğurmaktadır." 

AYM, maddi ve manevi hakkının ihlal edildiği gerekçesini kabul edilemez bulduğu D.Ö’nün, mahkeme harcı olan 206 tl’nin de kendisinden tahsil edilmesine hükmetti.