Avusturya'da İslamofobik Yasak

12 Şubat 2019 Salı

Avrupa'da İslamofobi yeni bir İslam karşıtı eylemle kendini bir kez daha gösterdi. Avusturya'da aşırı sağcı hükümet okul karnelerinden "İslam" ifadesini çıkardı. Karar Avusturya'daki Müslümanlar tarafından tepkiyle karşılandı.

Öğrenci karnelerindeki din hanesine yazılan "İslam" ifadesi yasaklandı

Avrupa’da Müslümanlara yönelik baskı ve şiddet eylemleri her geçen gün farklı bahanelerin ardına sığınıyor. İslama saldırının en çok yaşandığı ülkelerden biri olan Avusturya'da islamofobik nefretin bahanesi bu kez öğrencilerin karnesi oldu. Avusturya Eğitim Bakanlığı ve Başbakanlığa bağlı din işleri dairesi, karnelerde seçmeli din dersi ve öğrencilerin dini aidiyetlerini gösteren kısımda yer alan islam ifadesini çıkartarak yerine ülkedeki Müslümanları temsil eden Avusturya İslam cemaatinin kısaltması olan İggö'nün adını yazdı. 

Değişiklik 700 binin üzerinde Müslüman'ın yaşadığı Avusturya'da büyük tepkiye neden oldu. Avusturya İslam Cemaati Başkanı Ümit Vural, skandal kararın herhangi bir istişare ve diyaloğa ihtiyaç duymadan, okul müdürlerine gönderilen bir genelgeyle alındığını belirtti; "İslam dini ifadesini aslında böyle basit bir bürokratik müdahale ile resmi bir evrak olan karnelerden silmeye gayret ediyorlar. İggö olarak buna karşı her türlü yasal yola başvuracağız. Bu adım İslam ifadesinin yavaş yavaş resmi evraklardan silinmesine yol açacak. Müslümanları tanımlayan İslam kelimesi yerine bir hükümetin yakıştırdığı İggö kısaltması kimlik olarak kullanılacak. Bunu kabul etmemiz mümkün değil." 

Siyaset bilimci Dr. Farid Hafez ise İslam yerine İggö yazılmasının uzun vadede, Müslümanları resmen temsil eden İslam cemaatini zayıflatma yönünde atılmış bir adım olarak gördüğünü söyledi;

Hükümet bu adımla Avusturya İslam cemaatini kurum olarak zayıflatmayı hedeflerken, bu değişiklikle kurumun yerine farklı aktörleri etkili kılmak istiyor. Bugün bütün cami ve dernekler kurumun bünyesinde ancak böyle olmasını istemiyorlar. Bu yönetim iktidarda olduğu sürece kendilerine göre bir islam meydana getirmek istiyorlar, bu değişikliği bu yönde atılmış bir adım olarak değerlendiriyorum.

Avusturya’daki aşırğı sağcı hükümetin benzer uygulamaları hükümet karşıtı gösterilere neden oluyor. Viyana Üniversitesi Hukuk Fakültesi önünde toplanan göstericiler, "ırkçılara hayır", "başbakan Kurz istifa", yazılı pankartlar açtı. Protestocular önce Dışişleri Bakanlığına daha sonra başbakanlık binasına yürüdü.

Avusturya hükümetinin İslamofobi konusunda kabarık bir dosyası bulunuyor. Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, 2018 yılı haziran ayında "Siyasal İslam'la mücadele kapsamında" ülkede faaliyette bulunan 7 caminin kapatılması ve yurt dışından finanse edilen çok sayıda imamın sınır dışı edilmesi yönünde karar almıştı. Yine geçtiğimiz yıl nisan ayında da anaokulları ve ilkokullarda başörtüsünün yasaklanması gerektiğini belirterek, ilgili bakanlıklara söz konusu yasağın hayata geçirilebilmesi için yasal düzenleme yapılması talimatı vermişti. 

 

Öğrenci karnelerindeki din hanesine yazılan "islam" ifadesi yasaklandı