“Bizim Ustalarımız”da tespih yapımı anlatıldı…

4 Şubat 2021 Perşembe
“Bizim Ustalarımız”da tespih yapımı anlatıldı…

“Bizim Ustalarımız”da tespih yapımı anlatıldı…

Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev yapan ve sanat icra eden din görevlilerinin sanat yolculuklarının anlatıldığı "Bizim Ustalarımız" programında bu hafta Sitte-i Hatun Camii İmam Hatibi ve tespih yapım ustası Metin Eren tespih yapımının inceliklerini anlattı.

"Eli, aklı ve gönlüyle iş yapan usta zanaatkardır." görüşünü benimsemiş olan Eren, geleneksel sanatların önemine şu sözlerle değindi:

"İşin teknik kısmını bugünkü sosyal medyanın bu kadar yaygınlaşmış olması sebebiyle de insanlar rahatlıkla öğrenebilir ama bu, insanı usta yapmaz! Usta demek, bir geleneğe bağlı olarak hem bu tespih sanatında hem de diğer geleneksel sanatlarda olduğu gibi bir geleneğe bağlı olarak yetişmiş bir üstattan bu işin inceliklerini ve ahlakını öğrenip gelecek nesle aktarmaktır, usta olmak."

Tespih sanatının inceliklerinden söz eden Eren, şöyle devam etti:

"Damla kehribar, milyonlarca yıl toprağın altında kalmış bir materyal. Ahşap kısmı var; kan ağacı, yılan ağacı, kuka vb. malzemeler. Bir de sentetik malzemeler var. Bunların da gene kendi içerisinde kıymetli olanları var. Bir de yeni sıkmalar dediğimiz malzemeler var. Osmanlı sıkması katalin, bakalit gibi malzemeler. Tespihi yaparken ki tüm aşamalar sabır gerektiren işler. Sabırlı olmayı gerektiren bir sanat tespih. Bu vesileyle tespihin bize sabrı öğrettiğini ve aşıladığını düşünüyorum. Ölçümü yapılan tespih taneleri köşe kırma denilen işleme tabi tutulur.Bunun neticesinde taneler ortaya çıkar. Daha sonra bu taneler tornaya takılarak delim işlemi için hazır hale getirilir. Tornamızla deleriz, delim işleminden sonra tekrar zımparanın başına geçip onu piyasemen denilen bir aletin ucuna takarak kaba formunu veririz. Daha sonra ince zımparayla son şeklini verip parlatma süreciyle beraber tane yapımı tamamlanmış olur."

"Bizim Ustalarımız" her Çarşamba saat 21.30'da Diyanet TV'de...