“Çocuklarda Ahlak Eğitimi”

24 Aralık 2021 Cuma
“Çocuklarda Ahlak Eğitimi”

“Çocuklarda Ahlak Eğitimi”

Diyanet TV’de ekranlara gelen “Yeni Güne Merhaba” programına Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı konuk oldu.

“Çocuklarda Ahlak Eğitimi” konu başlığının ele alındığı programda konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Martı, "Güzel ahlaklı bir nesil yetiştirmek nasıl mümkün?" "Ahlak eğitiminde mantık mı duygusallık mı öne çıkmalı?" sorularına cevap verdi.

Kur’an ve hadis ışığında çocuklarda ahlak eğitminin anlatıldığı programda konuşan Martı, “Hayatın her alanında güzel ahlaka sahip bireyler yetiştirmek için gayret sarf eden insanlar olmamız lazım. İyiliği emredip kötülükten sakındıran yetişkinler olmamız lazım.” dedi.

Martı, güzel ahlak, erdem, etik gibi kavramların tanımına değindi. “Güzel ahlak; insanın her an sahip çıkması, koruması ve hayatında yaşatması gerekendir.” diyen Martı, şöyle konuştu:

"Güzel ahlak, erdem, etik gibi tanımladığımız kavramlar; insanın fert olarak bir birey olarak kendisi, çevresi ve Allah'la olan ilişkilerinde güzel davranışlar sergilemesi ve çirkinliklerden uzak durmasıdır. Öncelikle kendimiz, bireysel olarak, sonra çevremizdeki bütün varlıklarla olan ilişkimizde ve Allah ile olan ilişkimizde güzel davranışlar sergileyen; iyiliğin peşinde koşan; doğruyu sahiplenen bir bakışa sahip olmalıyız. Kötü davranışlardan uzak durmak; hatadan sakınmak; yanlışa dur demeliyiz. Böyle bir insan karakteri oluşturmak ahlakın ve ahlak ilminin de temel gayesidir. Ahlak, eğitimcilerinin de amacı 'güzel insan' yetiştirmektir. Ahlak, insanın; cömert, çalışkan, mütevazı olması ve ayrıca bu iyilikleri yapması değil kötülükle de mücadele etmesidir."

"Ahlak eğitimi, nesiller boyu görerek ve hissederek öğrenilegelmiştir." diyen Martı, ahlak eğitiminde anneye düşen sorumluluklar hakkında konuştu. “İslam'ın farz olan ve vazgeçilmez olan emirlerinden birisi de 'İyiliği emredip, kötülükten sakındırmaktır.'” diyen Martı, şöyle devam etti:

“Ahlak eğitimi, nesiller boyunca görerek ve hissederek öğrenilen bir şeydir. Annenin, kendi doğrularını çocuğa aktarması kaçınılmaz oluyor. Annenin doğruları, İslami doğrular olmak zorunda. Dışarı etkenlerden ne kadar kötü şeyler aşılanmaya çalışılsa da siz en başta doğruyu aşılamışsanız zihin kodları üzerinden çocuk yanlışla karşılaştığı zaman direnç geliştirir. 'Hayır' 'Dur' demeyi öğrenir. Öğrettikten sonra da çocuğun davranışlarına tekrar bakmanız gerekir. Çünkü İslam'ın tıpkı namaz, oruç, zekat gibi farz olan ve vazgeçilmez olan emirlerinden birisi 'İyiliği emredip, kötülükten sakındırmaktır.' Her Müslümanın, namaz kılmak yükümlülüğü varsa iyiliği emredip kötülükten sakındırmak da yükümlülüğüdür.” 

“Yeni Güne Merhaba” hafta içi her gün saat 10.30’da Diyanet TV’de…