Darbe girişimi, ilk andan itibaren dış basında da büyük yankı buldu. Ancak bir nokta var ki dikkatli gözlerden kaçmadı. Darbe girişiminin püskürtülmesi ilk etapta dış basında “Türkiye’nin Zaferi” başlıklarıyla olumlu karşılandı, son birkaç gündür ise, darbe girişimi faillerine işkence yapıldığı iddiaları ön plana çıkarılmaya başlandı. Fethullahçı yapının yurtdışındaki kalemşorları da sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarla –bu-taraflı tutuma destek verdi. Türkiye ise algı operasyonunu kırmak için kendi tezlerini uluslararası platforma taşımak için girişimlerini sürdürüyor.
15 temmuz darbe girişimini ilk günden itibaren dakika dakika izleyen batılı medya kuruluşlarında;cuntacıların bertaraf edilmesinin ardından türkiye ile ilgili haberlerin içeriği de değişmeye başladı. Darbe girişiminin yaşandığı günankara ve İstanbul’daki şiddet görüntülerini kullanan dış basın, daha sonra cumhurbaşkanı erdoğan ve hükümetin darbeyi "otoriterleşmek için kullanacağını" ileri sürdü. İnsanları ezen tankları, uçak ve helikopterlerden yağdırılan kurşunları ve meclise düşen bombaları tümüyle göz ardı etti.
Batı medyasının kanlı süreçteki ikiyüzlü tavrı, ingiliz yayın kuruluşu BBC’nin bölgede görev yapan muhabirlerine gönderdiği e-postayla bir kez daha ortaya çıktı. Postanın içeriğinde darbe girişimi sonrası genel siyasi durumla ilgili yapılan haberler için “geçen hafta hükümet lehine konuşan birçok insan bulduk, mevcut durumun aleyhinde konuşmak isteyen birilerini de bulmayı ümit ediyoruz” cümleleri yer aldı.
FETÖ’ye yakın isimler de kişisel twıtter hesaplarından ve internet sitelerinden Türkiye'nin askerlere işkence yaptığı kara propagandasını içeren paylaşımlarda bulunmaya devam ediyor.
Öte yandan 15 temmuz’daki darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’dan siyasi sığınma talep ettiği şeklinde asılsız bir haber yapılmıştı. Türkiye’nin Washington büyükelçiliği, bu haber için NBC News’e mektup göndererek“özür dileyin” çağrısında bulundu.
Sığınma talebi yalanını ilk ortaya atan ise amerikan düşünce kuruluşu stratfor olmuştu. Amerikan istihbaratına yakınlığı ile bilinen kuruluş, erdoğan'ın Marmaris’ten İstanbul'a hareket eden uçağının radar görüntülerini de paylaşmıştı. Türkiye ise, medya aracılığıyla yürütülen uluslararası algı operasyonuna, kendi haklı tezlerini anlatarak yanıt veriyor.
Erdoğan gün aşırı bir yabancı medya kuruluşunun yayınlarına katılıyor; Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı ihaneti tüm yönleriyle anlatıyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğluel Cezire, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise New York Times'ta yayınlanan makaleleriyle yaşanan sürecin doğru değerlendirmesini içeren makaleler kaleme aldı.
Yurtdışı türkler ve akraba topluluklar başkanlığı da resmi sitesinde, darbe girişimi ve sonrasını anlatan yedi farklı dilde bilgi metni yayımladı.