“Din ve Psikoloji”de Bağımlılık Konusu Ele Alındı…

1 Aralık 2022 Perşembe
“Din ve Psikoloji”de Bağımlılık Konusu Ele Alındı…

“Din ve Psikoloji”de Bağımlılık Konusu Ele Alındı…

Diyanet TV'de ekranlara gelen “Din ve Psikoloji” programında Doç. Dr. Orhan Gürsu tarafından bağımlılık konusu konuşuldu.

Programda, insanın ruhsal yapısı ve davranışlarının altında yatan psikolojik faktörlerin dini kimlikleriyle ilişkisini kavramak ve anlatmaya çalışmak için din psikolojisi alanındaki araştırmacılarla her hafta bir konu ele alınıyor.

"Bağımlılık ve Din" başlığı kapsamında ele alınan "Din ve Psikoloji" programında "Neden Bağımlı hale geliriz? Bağımlı hale gelmemek için neler yapılması gerekir?" gibi sorulara cevap verildi.
 
"Neden Bağımlı hale geliriz?" sorusuna cevap veren Gürsu, şöyle devam etti: 
 
"Bağımlılığı açıklayan birçok kuram var. Sosyal Öğrenme Kuramı, Modelden Öğrenme Kuramı, Psikanalatik Kuramın getirdiği görüşler var. Ancak Nöropsikoloji Kuramı, oldukça sağlıklı veriler sunuyor bize. Son 30 - 40 yıl içerisinde MR'lar hayatımıza girdi. Beyinde neler olup bitiyor fark edebiliyoruz. Biz, bilgisayar ekranında beyni inceleyerek neler olup bittiğini inceleyebiliyoruz. Beynin hangi bölgesinde aktivite var tespit edebiliyoruz." 

Dopamin seviyesini artıran bir deneyi anlatan Gürsu, şöyle konuştu:

"Bütün bu çalışmalar, bizi 1950'lere götürüyor. 1953-54 yıllarında iki araştırmacı, nörobilim tarihinin en dramatik deneysel çalışmasını yapıyorlar. Fareye hafif elektrikler veriyorlar ve dopamin fırlıyor. Haz artıyor. Fare bunu öğrendi, hazı da yaşadı. Araştırmacıların raporları bize şunu söylüyor. Fareler, bir gün içerisinde 2 bin defaya varıncaya kadar gidip düğmeye bastılar. Dişi fare emzirmek zorunda olduğu yavrusunu ve bebeğini unuttu. Sadece gitti düğmeye bastı. Yemeyi ve içmeyi akledemez hale geldiler. Araştırmacılar, farelerin beynindeki elektrotu çekince yeme ve içmeyi akledebiliyorlar. Bu tablo yabancı değil. Benzer bir tabloyla karşı karşıyayız."

"Din ve Psikoloji" her Pazartesi saat 16.00’da Diyanet TV’de...