Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Sakarya Üniversitesi'nde 'Bilgiden Bilince' Başlıklı Konferans Verdi

11 Temmuz 2019 Perşembe
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Sakarya Üniversitesi'nde 'Bilgiden Bilince' Başlıklı Konferans Verdi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi’nde “Bilgiden Bilince” başlıklı konferans verdi.

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda öğrencilerle bir araya gelen Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, bilgi ve ilimin İslam medeniyetinin temel unsurlarından birisi olduğunu söyledi.

İlk gelen ayetlerin ilme, kitaba, kaleme, okumaya dikkat çekildiğini ifade eden Başkan Erbaş, “ Bu demektir ki, müminlerin elinde her zaman kitap ve kalem olacak, Müminler hiçbir zaman kitap ve kalemden uzak kalmayacak. Alacağımız mesaj budur” dedi.

“Kur’an-ı Kerim evrenseldir”

İslam’ın ilk geldiği dönemlerde dünyanın bir cehalet cağı yaşandığını ifade eden Başkan Erbaş, şöyle konuştu:

“Mekke’de kız çocukları diri diri toprağa gömülüyordu ama o dönemde dünyanın dörtte üçü hakimiyeti altında olan Roma’nın her mahallesinde bir güzellik yarışması yapılıyordu o mahallenin en güzel kızı seçiliyordu ve putperest Roma’da tanrıların öfkesini dindirmek için o mahallenin en güzel kızı dipsiz kuyulara atılarak tanrılara kurban verilirdi. Böyle bir cahiliye vardı. Cahiliye denilince sadece Mekke ve çevresini anlamamak gerekiyor. Kur’an’ın evrenselliği burada ortaya çıkıyor. Kur’an-ı Kerim sadece Mekke ve çevresine inen bir kitap değil. Bütün cihanı, bütün kainatı karanlıklardan aydınlığa çıkarmak için gönderilen bir kitaptır. Kur’an-ı Kerim o günün problemleri ne ise ona da cevap veriyor, bugünün problemleri ne ise onlara da cevap verecek nitelikte ve kıyamete kadar ortaya çıkacak her türlü probleme de cevap bulmak için ayetlerden istifade edeceğimiz bir niteliğe sahip. Kur’an-ı Kerim, hem lafzen hem mana olarak mucize, hem lafzen hem mana olarak evrenseldir.”

“Müslümanlar arasında mezhep savaşları çıkarmaya çalışıyorlar”

Tarihte Avrupa’da yaşanan din savaşlarının birtakım mihraklar tarafından şimdi de İslam dünyasında çıkarılmak istendiğine dikkati çeken Başkan Erbaş, "Müslümanlar arasında mezhep savaşları çıkarmaya çalışıyorlar. Şu anda özellikle Orta Doğu'da yapılmak istenen budur. Terör örgütleri kurduruyorlar, o terör örgütlerini bir şekilde destekliyorlar, tırlar dolusu silahlar gönderiyorlar ve farklı mezheplerden insanları birbirine öldürtüyorlar. Bu da işte cahiliyenin hala devam ettiği anlamına geliyor, kıyamete kadar da devam edecektir. Çünkü hak batıl savaşı kıyamete kadar devam edecektir." şeklinde konuştu.

Başkan Erbaş, dinin sahih kaynaklardan öğrenilmesi ve öğretilmesi gerektiğine işaret ederek, sahih kaynaklardan öğrenilmediğinde dinin istismara en açık unsurlardan birisi haline geldiğini vurguladı.

Diyanet tüm personeli ile din istismarıyla mücadele ediyor

Din istismarını en ileri derecede yaşanıldığı bir dönemden geçildiğinin altını çizen Başkan Erbaş, “ Erbaş, “Bu yüzden biz Diyanet İşleri Başkanlığı olarak teşkilatımızda, merkezimizde, başkan yardımcılarımız, genel müdürlerimiz, daire başkanlarımız, müftülerimiz hep birlikte komisyonlar halinde illerimizde dini istismar eden yapılar ve şahısların özelliklerini tanıtmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“İslamofobi anti-İslam’a dönüşüyor”

"İslamofobi" kavramının giderek "anti-İslam" olmaya başladığını söyleyen Başkan Erbaş, Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin de içinde bulunduğu 300 kişinin Kur'an-ı Kerim'den "şiddet ve Yahudi karşıtı fikirleri yaydığı gerekçesiyle bazı ayetlerin çıkarılması" yönünde imza attığı bildirinin çok büyük bir cehalet olduğunu kaydetti.

Konferansa, Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, SAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı'nın yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Başkan Erbaş,  konferanstan sonra İlahiyat Fakültesini gezerek Dekan Prof. Dr. Ahmet Bostancı’dan bilgi aldı.