Dünya Müslüman Azınlıklar Zirvesinde 3.Gün Geride Kaldı

19 Nisan 2018 Perşembe

İstanbul’da Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen Dünya Müslüman Azınlıklar Zirvesinde 3. gün geride kaldı. Düzenlenen toplantılarda dünyanın dört bir yanından gelen müslümanların temsilcileri küresel ve yerel sorunlar üzerine, çözüm önerileri ve taleplerini dile getirmeye devam ediyor. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Selim Argun ve arakanlı müslümanların temsilcisi shein, zirveye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

3. Gün Toplantılarında Sorunlar ve Çözüm Önerileri Değerlendirildi
 
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın düzenlediği ve yüzü aşkın ülkeden 200’den fazla dini idare başkanı ve temsilcisinin katıldığı Dünya Müslüman Azınlıklar Zirvesinde 3 gün çalışmaları da tamamlandı. Düzenlenen toplantılarda, oturumlarda Müslüman azınlıkların Din Hizmetleri ve Din eğitimine ilişkin ihtiyaç ve talepleri; müslüman azınlıkların dini yayınlara ilişkin ihtiyaç ve istekleri masaya yatırıldı. Azınlık müslümanların ülkelerinde ki irşat çalışmalarında gerekli materyaller, yapılması gerekenler konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. 

Argun: İslam, Kan Bağını Kalp Bağına Çeviren İlahi Bir Müdahaledir

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Selim Argun toplantıya ilişkin yapılan çalışmaları değerlendirdi. İslamofobi, insani yardımlar ve İslam Birliği adına çarpıcı yorumlar yaptı;

"Müslümanlık güvenlik meselesi ile aynı konsept içerisinde değerlendirilen hale büründü. Problemlerimiz derin ve çok çeşitli. Kozmetik endüstrisine harcanan paranın insani yardıma harcanan paradan 8 kat daha fazla bir dünyada yaşıyoruz. 2017 yılında çok yemek yemekten ölen insanların sayısı açlıktan ölen insan sayısından fazla olduğu ve insanlık tarihinin geçirmediği bir safhadan geçiyoruz. Din tekrar insanlığın gündemine geri geliyor. Azınlıklar hiç olmadığı kadar önemli bir hale geliyor. Ulus devlet çağında yaşadığımız bu dönemde, önümdeki tablo halen bir ümmet olduğumuzu gösteriyor. İslam, kan bağını kalp bağına çeviren ilahi bir müdahaledir. İnşallah birbirimizin dertlerini paylaşmaya devam edeceğiz."

Argun: Kimlik Çatışması Yaşayan Gençler İçin Yeni Bir Söylemimiz Olmalı

Argun, zirvede gençlerin problemlerinin de ele alındığını söyledi; "Eğitime az, binalara çok yatırım yapıyoruz. Yaşadığımız ülkelerde hayatın her alanında temsilimiz yok, içine kapanık bir topluk görüntüsü veriyoruz. Umudunu kaybeden gençlerin radikalizme kayışını gözlerimizle şahit oluyoruz. Pek üzerinde durulmasa da internet çağı ve problemleri ve dijital eroin gençliğimizin en önemli problemlerinin başında geliyor. Gençlik kimlik çatışması yaşıyor. Bizim onlara söyleyecek yeni bir söylemimizin olması lazım."

Shein: Dramımızı Anlatmak Kardeşlerimizle Birlikte Çözüm Aramak İçin Buradayız

Myanmar İslami İlişkiler Konsülü Başkanı Nyunt Maung Shein ise, topraklarında yaşanan dramı anlattı. "Yasa dışı suçlamalar müslümanların üzerine çekiliyor ve gerek yasa gerek düzen anlamında müslümanlar için bir hakkaniyet sağlanmıyor. Müslüman azınlıklar olarak öncelikle insan haklarını elde etmeye çalışıyoruz. Myanmar vatandaşlarının dinini uygulama, ibadet etme hakkı olduğunu düşünüyoruz. Bizim öncelikle hedefimiz bu. Müslümanlar evlerinde, okullarında artık onlara neresi uygunsa orada ibadetlerini gerçekleştirmek zorunda ama myanmar hükümeti okullarda ibadet etmeyi, namaz kılmayı yasaklamış durumda. Myanmar vatandaşı olan hristiyanlar için böyle bir ayrımcılık söz konusu değil. Özellikle devlet memuriyeti işlerinde her seviyede din ayrımcılığı yapılarak işler veriliyor."

Shein, İstanbul’da gerçekleştirilen zirvenin önemine vurgu yaptı; “Myanmar’da müslümanların durumunu biliyorsunuz mescitlerimiz yasaklı islam adına her şey tehlikeli. Burada bunları anlatmak ve kardeşlerimizle çözüm aramak için bulunuyoruz. Elde edebileceğimiz her çözüm önerisi şimdiki karşılaştığımız ayrımcılıktan daha iyi olacaktır.“