El-Hak İsminin Manası ve İnsan Ahlakına Yansımaları

23 Ağustos 2022 Salı
El-Hak İsminin Manası ve İnsan Ahlakına Yansımaları

El-Hak İsminin Manası ve İnsan Ahlakına Yansımaları

Diyanet TV'de ekranlara gelen "Esma'dan İnsana" programında "El-Hak İsminin Manası ve İnsan Ahlakına Yansımaları" konu başlığı ele  alındı.

"Esma'dan İnsana" adlı programda Allah’ın “esma-i hüsnası” Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı ile konuşuluyor. Allah'ın esma-i hüsnalarını bilip, tanıyıp, iman etmek ve O’nun esmasının tecellisiyle ahlakımızı yeni baştan imar etmek amacıyla yapılan programda, Allah’ın güzel isimleri bir mana bütünlüğü içerisinde anlatılıyor. Her bölümde “esma-i hüsna”dan farklı isimlerin anlatıldığı programda, esma-i hüsnanın anlamı, insan ahlakındaki yansımalarıyla birlikte ele alınıyor. Allah’ın isimlerinin insana ve kainata tecellisinin nasıl olduğu da programda konuşuluyor.

El-Hak esmasının ele alındığı programda konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Martı, şu ifadelere yer verdi:

"Hak ismiyle, Allah-u Teala'dan gelen O'nun Peygamberleri aracılığıyla ve vahiy vasıtasıyla bize gönderilen bütün bilgilerin hakikat olduğunu, sonsuza kadar geçerliliğini koruyacak sabit ve hakiki bilgiler olduğunu kabul etmiş oluyoruz. Allah-u Teala'dan gelen ve insana ulaşan bütün bilgilerin, hak ve hakikat olması doğru ve yanlışsız olması iman edilmesi gereken bir husus. "

"Allah-u Teala'ya Cenab-ı Hak dememizin nedeni: ' O'nun varlığı değişmez bir gerçektir. ' " diyen Martı şöyle devam etti:

"Hak kelimesinin bir anlamı da sabit demektir. Allah-u Teala'ya Cenab-ı Hak dememizin nedeni: O'nun varlığı değişmez bir gerçektir. O'nun varlığı sabittir. O' hep vardır. O'ndan gelen bilgi hep doğrudur. Değişmez bir gerçektir. İnsan hayatında zaman, mekan ve tecrübeler değişkenlik gösterebilir. Hakikat tektir ve Allah'tan gelen Kur'an ayeti değişmeyen tek gerçektir. Çünkü Kur'an değişmez, asla yok olmaz, daima var olan yüce yaratıcının sözüdür. Ayağımızı yere sağlam basacağımız ve sabit olanı bilmemiz noktasında Kur'an-ı Kerim bize hayat rehberliği etmektedir. Ahiret, bir gerçektir. 'Bugün ölürüz, yok oluruz.' demek bâtıldır. Gerçek olan değişmez: 'Ahiret vardır değişmezidir.' Bu dünyadan sonra ahiret hayatı seni beklemektedir. Bu gerçeği düşünerek yaşamak zorundasın. Çünkü burada ne ektiysen orada onu biçeceksin. Peygamber Efendimiz, Allah-u Teala'ya şu şekilde seslenir, 'Ya Rabbi, sen Hak'sın. Senin sözün Hak'tır. Senin kelamın Kur'an-ı Kerim Hak'tır. Cennet, cehennem, kıyamet Hak'tır.' bu hadis-i şerif, her birinin varlığı konusunda insanoğlunun bir inanışa sahip olmasını, hayatını buna göre o inancın etrafında şekillendirmesini ister. Ahiret inancı olan insan, evlatlarına ve eşine ona göre davranır. İşini ona göre yapar. İşte bu inanç hayatını şekillendiren bir gerçekliğe dönüşür. Onun için bizim değişmez, vazgeçilmez ilkelerimiz ve İslam'ın koyduğu temel hakikatler vardır. En başta ve en temeli vahdet ve tevhit bilincidir. Allah-u Teala'nın var ve bir olduğu, yegane yaratıcının O' olduğu inancı doğrultusunda yaşamak zorundayız."

"Esma'dan İnsana" her Cuma saat 19.30'da Diyanet TV'de…