Filistin’de İsrail Zulmü ve Skandal Kudüs Kararı

27 Şubat 2018 Salı

ABD’nin İsrail tahriği sürüyor. Birleşmiş Milletler kararına rağmen, Tel Aviv’deki ABD büyükelçiliğinin mayıs ayında Kudüs’e taşınacağının açıklanması tansiyonu yükseltti. İsrail’in Kudüs’teki kiliselerden vergi alacağını açıklaması da tepki çekiyor. Bu arada, Filistinlilere yönelik cinayetler ve zulüm devam ediyor. İsrail askerleri Filistinli bir balıkçıyı öldürdü, Batı Şeria’da onlarca Filistinli gözaltına alındı.

Doğu Kudüs'ü 5 haziran 1967'de işgal eden İsrail, 1980'de tek taraflı olarak kentin doğusunu ve batısını "birleşik başkenti" ilan etmişti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 1980'de kabul ettiği 478 sayılı kararla, İsrail'in ilhak ve başkent ilanını geçersiz saydı. BMGK kararı çerçevesinde ABD dahil uluslararası toplum, Doğu Kudüs'ün işgal altında olduğunu kabul ediyor. İsrail yönetimini tanıyan tüm ülkelerin büyükelçilikleri, Tel Aviv'de bulunuyor. Buna rağmen ABD 6 aralık 2017’de, Kudüs'ü "İsrail'in Başkenti" olarak tanıyan ilk ülke oldu.

Mayıs’ta ABD büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınması kararına tepkiler sürüyor

Buna rağmen Amerika Birleşik Devletleri 3 gün önce, Tel Aviv'deki Amerikan Büyükelçiliği’nin Mayıs ayı içinde Kudüs'e taşınacağını açıkladı.  Oysa, Türkiye'nin girişimleriyle hazırlanan ve ABD başkanı  Trump'ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısı, geçen aralık ayında BM Genel Kurulu'nda ABD'nin tehditlerine rağmen 9'a karşı 128 oyla kabul edilmişti.

Washıngton yönetimin uluslarası hukuku hiçe sayarak Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul etmedeki ısrarı ve mayıs ayında büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağını açıklamasına, Dünya Müslüman Alimler Birliği'nden tepki geldi. Birliğin Genel Sekreteri Ali Karadaği, ABD’nin bu planına karşı ayaklanma çağrısı yaptı;  "ABD'ye karşı Filistinlileri, İslam dünyasını, tüm insanları, halk ve resmi kurumları ayaklanmaya çağırıyoruz. Tüm müslümanlar dik durmalı. Çünkü, Kudüs, bütün ümmetin davası. Kudüs'ün kimliğini değiştirme çabalarına izin vermek büyük bir ayıptır. Bunu yapanları Allah da tarih de nesiller de affetmez."

ABD’ye bir tepki de Arap Birliği’nden geldi. Genel Sekreter Ahmed Ebu Gayt, “Söz konusu karar, geçen aralık ayından bu yana alınan yanlış kararlar ve provokasyon silsilesinin yeni bir halkası" dedi. Türkiye de Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklama ile kararın kabul edilemez olduğunu açıklamıştı.

İsrail askerleri gazze sahilinde Filistinli bir balıkçıyı öldürdü, 2’sini yaraladı

İsrail’in Filistinlilere yönelik baskı ve zulümleri de devam ediyor. İsrail askerlerinin, Gazze sahilinde avlanan 3 Filistinli balıkçıya ateş açması sonucu 1 balıkçı yaşamını yitirdi. 2 balıkçı yaralandı. Gazze’de  yaklaşık 50 bin kişinin geçimi, 4 bin balıkçı tarafından sağlanıyor. 

İsrail güvenlik güçleri Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde gece düzenlenen baskınlardaysa  "terör eylemlerine karıştıkları" iddiasıyla 25 Filistinliyi daha gözaltına aldı. İdari tutukluluk gibi hukukiliği kabul görmeyen bir uygulamayı sürdüren İsrail, cezaevlerindeki Filistinlilere işkence yapıyor. Resmi kayıtlara göre, İsrail hapishanelerinde 1967’den buyana 213 Filistinli öldü. 

Kiliselerden vergi alma kararı hıristiyanların da müslümanların da tepkisini çekti

İsrail yönetimini bir yandan da Kudüs’ü yahudileştirme çabalarını sürdürüyor. İsrail'e bağlı Kudüs belediyesi, kentteki kilise ve bu kiliselere ait gayrimenkulleri vergilendireceğini açıklamış, vergisi ödenmeyen mülklere el konulacağını beyan etmişti. 882 kilisenin bulunduğu kudüs’te 300 bin filistinli nüfusun 10 ila 12 binini hristiyan araplar oluşturuyor. Karara tepki olarak hristiyan dünyasının en kutsal mekanı sayılan Kudüs'teki Kıyamet Kilisesi ibadete ve ziyarete kapatıldı.  Kudüs patriği 3. Theophilos  "Bu bize, Avrupa'nın karanlık çağında yahudilere karşı alınmış benzer kanunları hatırlatıyor" dedi. Filistin yönetimi, İsrail'in kiliseleri vergilendirme niyetinin kabul edilemez olduğunu ifade etti. Hamas’tan “Bu adım, Trump yönetiminin Filistin varlığını hedef alan karar ve politikalarının tehlikeli bir yansımasıdır" açıklaması yapıldı.