Avrupa birliği’nin uyguladığı kota nedeniyle ülkelerine göçmen kabul etmek zorunda kalan Slovakya ve Çek cumhuriyeti ayrımcı bir karara imza attı. Her iki ülke de, gelecek Suriyeli mültecilere Müslüman olmama şartı getirdi. Avrupa’nın bir başka noktasında, Almanya’da ise, islamofobik saldırıların nefret suçu kapsamında değerlendirilmemesine tepki var.
Avrupa birliği, 20 bin sığınmacıyı birlik üyesi ülkeler arasında dağıtmak için göçmen kotası uygulaması başlatmış, bazı üyeler bu uygulamaya karşı çıkmıştı. Mülteci kabulünü gönüllülük esasına bağlayan göçmen kotası daha sonra zorunlu hale getirilmişti. Göçmen kotası uygulamasına başından beri karşı çıkan Slovakya ve Çek cumhuriyeti ayrımcılıkla suçlanmalarına yol açan bir karara imza attı. Her iki ülke, zorunlu göçmen kotasıyla kabul edecekleri Suriyeli mültecileri dini kriterlerine göre seçeceklerini açıkladı.
Türkiye, İtalya ve Yunanistan'daki kamplarda bulunan 100 Suriyeli göçmeni ülkeye kabul etmeye hazırlanan Slovakya, bu göçmenlerin müslüman olup olmadıklarını soracaklarını; sadece hıristiyan olan göçmenlere kapılarını açacaklarını duyurdu. Bu islamofobik yaklaşıma yönelik eleştiriler üzerine Slovakya İç İşleri Bakanlığı açıklama yaptı; sözkonusu kararı ülkelerinde cami olmadığı, bu nedenle müslümanların ülkeye uyum sağlamalarının zorlaşacağı gerekçesiyle aldıklarını bildirdi.
Çek Cumhuriyeti de Suriye'den gelecek 70 mülteciyi kabul edeceklerini ve bunların yardıma muhtaç Hristiyan ailelerin çocuklarından oluşacağını belitti.