Görmez’den G-20 Liderlerine Açık Mektup

17 Kasım 2015 Salı

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Türkiye’nin evsahipliğinde düzenlenen G-20 liderlerine açık mektup gönderdi. Dünya liderlerine mülteciler konusunu dikkate alma çağrısında bulunan Görmez, "Bulunduğunuz otellerin pencerelerinden seyrettiğiniz akdeniz, nice mülteciye mezar oldu." dedi. işte görmez’in çarpıcı ifadeler içeren o mektubu… 

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, tüm dünyanın dikkatinin kilitlendiği; antalya'da gerçekleştirilen g-20 zirvesi'ne katılan liderlere seslendi. bir açık mektup kaleme alan görmez, g-20 liderlerine, insanlığın ortak sorunu haline gelen mülteciler konusunda müdahil olmaları çağrısında bulundu;

“Otellerinizin Pencelerinden Seyrettiğiniz Akdeniz Nice Mülteciye Mezar Oldu” 

“Saygıdeğer liderler. bildiğiniz gibi ülkem iki milyonu aşkın mülteciyi barındırıyor. Bulunduğunuz otellerin pencerelerinden seyr-u temaşa ettiğiniz akdeniz, nice mülteciye mezar oldu. Nice bebek cesetleri insanlığın vicdan ve merhametiyle beraber kıyıya vurdu. Akdeniz sahillerine vuran çocuk cesetlerinin, bombalardan kaçarken dalgaların boğup sahile attığı bedenlerin vicdanlarımızı harekete geçireceğine ve yoğun gündeminizin ilk maddelerinden biri olacağına yürekten inanmaktayım. Bu duygular içinde yüce Allah'ın bütün bir insanlık alemine felah vermesini dilerim. Dikkat ve sorumluluklarınızla cümle mevcudatın makus kaderini iyileştirme konusunda sadece aklınızla değil kalbinizle de duruma müdahil olmanız gerektiğini vurgulamak isterim."
 
Görmez, g-20 liderlerinin, dünyanın her yerinde açlık ve yoksullukla kıvranan milyonlarca insanı göz ardı etmemesi gerektiğini de vurguladı;

“İnsanlığın Karşılaştığı Sorunlar Hepimizi İlgilendirmektedir”

“Silahlanma yarışının yarın hangi bebeği kundağında ölüme taşıyacağını sadece biz fark ediyor olamayız. Açlığı bir yaşam biçimi, yoksulluğu bir kültür olarak kabullenmeye zorlanmış milletlerin sizin azıcık gayretinizle bile toparlanabileceğine inanıyoruz… Kendi ülkelerinizin yüksek çıkarları için kılı kırk yaran bir dikkatle çalışmalar yapmanız anlaşılır, hatta takdir edilir bir şeydir. Ancak bugün insanlık dünyasının sorunları tek tek her birimizi ilgilendirdiği ölçüde ülkeler bazında hepimizi ilgilendirmektedir.”