Hacer’ül Esved’in 4 Parçası

31 Mayıs 2018 Perşembe

İslam dininde kutsal sayılan, cennetten geldiğine inanılan ve ana parçası Kabe'de yer alan ''Hacer-ül e-Esved''in 4 parçası, İstanbul'da bulunuyor. Taşların muhafaza edildiği Sokullu Mehmet Paşa Camii’ne Ramazanda ziyaretler arttı. Ramazan’ın manevi iklimiyle yoğunlaşan bir başka adres ise anadolu evliyalarından Şeyh Şaban-ı Veli Hazretlerinin Kastamonu’taki türbe ve külliyesi.

Taşlar Sokullu Mehmet Paşa Camii'nde muhafaza ediliyor

Kutsal topraklarda umre ve hac dönemlerinde müslümanların görüp, el sürebilmek için adeta birbirleriyle yarıştığı siyah taş anlamına gelen Hacer-ül Esvedin cennetten geldiğine inanılıyor.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Kanuni Sultan Süleyman tarafından İstanbul'a getirildiği bilinen Hacer-ül Esved’ten kopan 4 parça, sokullu mehmet paşa adına yaptırılan Sokullu Mehmet Paşa Camii'nde muhafaza ediliyor; “İslam tarihinde Hacer-ül Esved taşının önemi inkar edilemez. Hacer-ül Esved taşı hürmet görür ve mümkün olduğunca da kabe'deki ziyaretlerde öpülmeye çalışılır. Hacer-ül Esved'in Resulullah efendimiz tarafından öpülüp, saygı gösterildiği Hz. Ömer tarafından islam tarihçesine intikal ettirilmiştir.”

Kastamonu’ya yolu düşen anadolu evliyasının türbesine uğramadan dönmüyor

Altın çerçeve ile kaplanan parçalar, caminin giriş kapısı üzerindeki mermer taşların ortasında, mihrabın üst kısmında, minbere giriş kapısının üzerinde ve minber kubbesinin altında yer alıyor. Sokullu Mehmet Paşa Camii’ne Ramazanla birlikte ziyaretlerdeki artış dikkat çekiyor. Bu anlamda hareketliliğin yaşandığı bir başka adres ise Şeyh Şaban külliyesi.

Mevlana Celaleddin-i Rumi, Hacı Bektaş-ı Veli, Hacı Bayram-ı Veli ile birlikte Anadolu'nun büyük evliyalarından biri olarak kabul edilen şeyh Şaban-ı Veli'nin türbesine Türkiye'nin pek çok yerinden ziyaretçi geliyor. Külliye, yabancı konukların da uğrak noktası