Son yılların en sert kış aylarını yaşıyoruz. Dondurucu soğuklar etkili oluyor ve doğal olarak da hastalıklar artıyor. Soğuk algınlığı şikayetleri, grip gibi mevsim hastalıklarına karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin en doğal yollarından biri de şifalı bitkiler ve onlarla hazırlanan kış çayları. o çaylar nasıl ve nelere dikkat edilerek tüketilmeli? Uzmanına sorduk.
Şifalı bitkilerle hazırlanan çaylar bağışıklık sistemini güçlendirmede çok etkili
Kış çayı hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta nedir? Halk arasında yaygın olarak tüketilen ıhlamur nasıl demlenmeli?
"Bitkileri kaynatırken bitkileri ve çiçekleri fazla kaynatmamak gerekir bunlar çok kaynadığı zaman özelliklerini kaybeder ve mümkünse bi kaynattığımızı ikinci sefer yapmamak gerekir. Mesela ıhlamur çiçek çiçeği de yaprağı da aşağı yukarı aynı intibayı verir bunu da kaynatırken çok kaynatmamak gerekir yani biz koyuyoruz demliğin içine hep kaynatıyoruz rengini iyice kıpkırmızı çıkıyor ondan sonra içiyoruz aslında yanlış. Onu yıkadık 3-4 dakika kaynadı demlendi sarı bir suyu çıkar onun özelliği orda."
Şifalı bitkiler uzmanı Mustafa Kırıcı şifa için bitkisel yöntemlere başvuranlara doktor tavsiyesi almayı unutmayın diyor. Ve mevsimine göre beslenin tavsiyesinde bulunuyor;
"Bunları da bilerek kullanmak gerekir bitkiler o kadar masum değildir. Bitkilerin de kendine göre zararları vardır. Kullanırken doktoruna bilen birisine mutlaka sormak gerekir kulaktan dolma yapmamak gerekir. Kış mevsimine girerken antibiyotik bitkiler başlar. Lahanası turpu havucu, pazısı, kerevizi bunlar doğal antibiyotik zaten Allah'ın kullarına verdiklerine riayet etseler eminim ki heralde hasta olmayız.