İmanın Hayatımıza Yansımaları…

23 Mayıs 2023 Salı
İmanın Hayatımıza Yansımaları…
İmanın Hayatımıza Yansımaları…

Diyanet TV'de ekranlara gelen "Burhan İşliyen ile Hacı Bayram Kürsüsünden" programında "Allah'a İmanın Hayatımıza Yansımaları" konu başlığı ele alındı.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Burhan İşliyen, imanın hayatımıza yansımalarının sadece bireysel düzeyde değil, aynı zamanda toplumsal düzeyde de önemli bir rol oynadığına değindi. Toplumun imanın etkisiyle merhametli ve sevgi dolu bir yapıya kavuşabileceğini belirten İşliyen, imanın insanları birbirine bağlayıcı bir güç olduğunu ifade etti. İmanın, hayatımızdaki etkilerinin sadece bireysel olarak kalmaması; aynı zamanda toplumda da bir dayanışma ve yardımlaşma kültürünün oluşmasına katkı sağlaması gerektiğini vurguladı.

Programda ayrıca, imanın hayatımıza yansımalarını güçlendirmek için gerekli olan ibadetlerin ve manevi pratiklerin de önemi üzerinde duruldu. Namaz kılma, oruç tutma, sadaka verme gibi ibadetlerin düzenli olarak yerine getirilmesinin, imanın güçlenmesine ve hayatımıza olumlu etkilerinin artmasına yardımcı olduğu belirtildi.

Doç. Dr. Burhan İşliyen, imanın hayatımıza yansımalarının sürekli bir çaba gerektirdiğini ve Müslümanların bu konuda kendini geliştirmeye yönelik gayret göstermesi gerektiğini vurguladı. İmanın hayatımıza yansımalarının süreklilik arz ettiğini ve bir anlık çabalarla sınırlı olmadığını ifade etti. İnsanların imanlarını güçlendirmek için ilim, irfan ve bilgiye yönelmeleri, dinin temel prensiplerini daha iyi anlamaları ve uygulamaları gerektiğini belirtti. İşliyen, programda yaptığı konuşmada, hayatın insanlar için bir imtihan olduğunu ifade etti. İmanın sınamalardan geçildiği halde korunmasının önemine değindi. İşliyen, imanın hayatımıza yansımaları konusunda da önemli noktalara değindi. İmanın hayatımıza yansıması, kişinin inancını günlük yaşamında pratiğe dökmesiyle gerçekleşir. İmanın hayatımızdaki etkisi, dürüstlük, adalet, sabır, hoşgörü, cömertlik gibi erdemlerin yaşanmasında ve kötülüklerden kaçınılmasında kendini gösterir. İman, kişinin vicdanını şekillendirir ve ahlaki değerlere olan bağlılığını artırır.

Programda aynı zamanda, imanın korunması için gerekli olan çaba ve fedakarlıklara da vurgu yapıldı. İmanın güçlenmesi ve korunması için insanların dünya hayatındaki sınavlara karşı sabırlı olmaları, kötülüklerden uzak durmaları, ibadetlerini aksatmamaları ve Allah'a olan bağlılıklarını sürekli kılmaları gerektiği vurgulandı. İmanın hayatımıza yansımalarının, iç dünyamızda ve toplumda olumlu değişimler meydana getireceği ifade edildi.

Hayatın, bir imtihan olduğunu ifade eden Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İşliyen, 'İmtihanlardan geçerek imanımızı korumak, bir bedel ister.' dedi.

Müslümanların eşine, dostuna, komşusuna İslami çerçevede iyi davranması gerektiğini ifade eden İşliyen, şu ifadelere yer verdi:

"İmtihandan sonra, imanı muhafaza bir bedel ister. İmanımızı korumak, bir bedel ister. Allah, iman edenlere ve rızasına uygun davrananlara büyük müjdeler veriyor. 'Allah, müminlerden; cennet karşılığında mallarını ve canlarını satın aldı.' buyuruyor. Allah bedel istiyor! Bakın. İmanın, senin evine yansımasını istiyor. İman; eşine, çocuklarına ve çevrene iyi, kibar davranmayı emrediyor. Yol gösteriyor Kur'an-ı Kerim, 'Yavrucuğum!' diye hitap et diyor. 'Bana en yakınınız, eşlerine en güzel davranınızdır.' buyuruyor Peygamber Efendimiz. Ailede ve ev ilişkilerimizde imanın bir yansıması var. Sofraya, oturduğunuz zaman israftan ve haramdan uzak kal diyor. İmanın bir yansıması var. Yediğin lokmada; faiz, kul hakkı, devlet hakkı, haram, aldatarak kazandıkların varsa bunu yapamazsın diyor. Bu lokmayı yiyemezsin, diyor. Yersen; ateş yemiş olursun diyor. Yarın, çıkar mahşer meydanında senden. Akıbetine, katlanmak zorunda kalırsın; diyor. İman ediyorsan; komşunun derdiyle dertlenmek durumundasın. İman ediyorsan, komşuna eziyet etmeyeceksin. Kim Allah'a ve Peygamberine inanıyor ve iman ediyorsa komşusuna eziyet etmesin diyor."

"Burhan İşliyen ile Hacı Bayram Kürsüsünden" her Çarşamba saat 14.00’te Diyanet TV’de…