'Savaş Barkçin ile Medeniyet Aklı'nda geleneksel müzik üzerine konuşuldu…

5 Kasım 2024 Salı
'Savaş Barkçin ile Medeniyet Aklı'nda geleneksel müzik üzerine konuşuldu…

"Savaş Barkçin ile Medeniyet Aklı"nda geleneksel müzik üzerine konuşuldu…

Diyanet TV'de yayınlanan "Savaş Barkçin ile Medeniyet Aklı" programının bu haftaki konuğu müzisyen Ender Doğan oldu. Programda müzik ve irfan ilişkisi ele alınarak geleneksel Türk müziği ve halk ozanlarının medeniyet üzerindeki etkisi konuşuldu.

Program konuğu Ender Doğan, müziğin sadece bir form değil, geçmişle geleceği birbirine bağlayan bir irfan köprüsü olduğuna değinerek şu ifadeleri kullandı: "Usta-çırak ilişkisi ile taşınan bir müzik geleneğimiz var. Müzik, yalnızca belirli kalıplara sığdırılabilecek bir form değil. Müzik, yaşadığımız kültürün, geleneğin sesi ve yansıması. Bizim değerlerimizi en derin biçimde aktaran halk ozanları, irfanı geçmişten günümüze taşıyan gönül elçileridir."

Programın sunucusu Barkçin halk ozanlarının değerine vurgu yaparak, "Aşık Veysel’in dünyası bize göre sınırlı gibi görünse de iç dünyası devasa boyuttadır. Onun irfan dolu sözleri halkın kalbinde yaşamaya devam ediyor. Bu irfani bakış açısını şehirlerdeki müzikle kıyaslamak ise yanıltıcı olabilir." diye konuştu.

Müziğin topluma olan etkisiyle ilgili konuşmasında Doğan, "Müziğimizin kökleri derinlerde; Anadolu'nun her köşesinde, her şehrinde farklı bir irfani doku bulunur. Bu türkülere, ilahilere, halk şairlerinin dizelerine yansıyan ruh, bizi biz yapan değerleri taşır. Özellikle irfani türküler, bu toprakların özüdür. İrfan sahibi ozanlarımız, halkımızın duygularını, düşüncelerini sözlü bir gelenek aracılığıyla aktarıyor. Bu da müziğin bir irfan medeniyeti olduğunun göstergesi." ifadelerini kullandı.

Halk müziğinin kent müziğinden farklı olarak irfanla yoğrulduğunu belirten Barkçin, "Şehirli olmak daha rafine bir müzik yapmayı gerektirir; müziğin sözleri, melodileri daha ince, daha derindir. Ancak halk müziği, Anadolu'nun her yerinde aynı samimiyet ve irfanla var olur." ifadelerini kullandı.

"Müzik ruhun aynasıdır." diyen Doğan, müziğin; dilde, davranışta ve kalpte derin bir iz bıraktığını ve halk ozanlarımızın bu izlerle toplumu köklerine bağladıklarını ifade etti.

Barkçin ise geleneksel Türk müziğinin modern zamanlarda yaşadığı değişime değinerek şunları söyledi: "Geleneksel müziğimiz bugün bazen popüler kültürün etkisi altında şekil değiştiriyor. Ancak bu müziğin özünü kaybetmemesi, bizi biz yapan değerleri koruması çok önemli. Bir türküye, bir ilahiye gönül vermek demek, aslında o kültürün irfanına gönül vermek demektir."

Ender Doğan, bu değişimi korumak ve gelecek nesillere aktarmak için yapılan çalışmalardan söz ederek, "Geleneksel müziğin modern nesillere aktarımı çok hassas bir süreç. Gençlerimiz, popüler kültüre daha çok yöneliyor olabilir ama bizler de bu müziği onların sevebileceği ve benimseyebileceği bir şekilde sunmalıyız. Böylece, irfan geleneğimiz geleceğe de taşınmış olur." ifadelerini kullandı.

"Savaş Barkçin ile Medeniyet Aklı"  her Salı saat 21.00’de Diyanet TV’de…