'Tespih İnsanın Dua Tanesidir'

4 Nisan 2018 Çarşamba

"Tespih insanın dua tanesidir." Yılların tespih ustası Veysel usta, meraklılarının vazgeçilmezi olan tespihleri böyle anlatıyor. Dilerseniz şimdi, Veysel Bozkurt’un Ankara Hacı Bayram’daki atölyesine konuk olalım.

Tespih tanelerini kesiyor, narin narin şekil veriyor, işliyor. Yılların tespih ustası Veysel Bozkurt kardeşiyle birlikte, Ankara Hacı Bayram’daki Akşemsettin Bedesteni'ndeki atölyesinde günlerini bu özel tespihleri yaparak geçiriyor.

Tespih, insanın dua tanesidir. Bir zikir aracıdır. Veysel usta tespihi sadece sanat eseri olarak görmüyor, ona göre her biri dua tanesi. Üstelik her bir detayının da ayrı bir anlamı var. "Bir cami olarak bütünleşelim tespihte. Şu bakın imam diye geçer, imamedir. Şurda bakın cemaattir. 33 tane namaz kılan bir şey gibi düşünün. Şu müezzindir. Burda 33 habbenin koleksiyonluk tespihlerde beşinciye takılır. Beşinciye takılmasının sebebi islamın 5 şartını temsil ettiği için."

Kehribar, bakalit, katalin, mavi akik, kaplan gözü, akuamarin, akik ve kuka gibi birbirinden değerli malzemeler işlenerek, ortaya bu güzel tesbihler çıkıyor. Tespihler sadece kullanıcılarına, meraklılarına ya da koleksiyonerlere hitap etmiyor. Hammaddesinin özelliği gereği tıpkı bazı taşlarda olduğu gibi, rahatsızlıklara iyi gelenlerinin bile olduğu söyleniyor.

Ustasına göre, her özel tespihin yapılış öyküsü olduğu gibi bir de çekme adabı var. "Tespih asla sallanmaz sallanırsa toplum arasında hoş karşılanmaz. Tespihi tek tek çekilir ya da böyle ikili ikili çekilir. Tespihin çekilme adabı budur."