“Türkiye ile Kazakistan’ın kaderi ortak”

2 Mart 2015 Pazartesi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kazakistan Din İşleri Komitesi Başkanı Doç. Dr. Galim Nurmaganbetuli Şoykin ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, kabulde yaptığı konuşmada Türkiye ile Kazakistan’ın ortak bir kaderi olduğunu ve her iki ülkenin aynı milletin bir parçası olduğunu belirtti,“Onun için ziyaretinizi çok önemsiyoruz.” dedi.


“Türkiye’de yaşayan her insanın Kazakistan’da yaşayan kardeşlerine karşı çok özel bir muhabbeti vardır. Türkiye ile Kazakistan arasında son yıllarda, siyasi, iktisadi, sosyal ilişkilerin gelişmesi bizleri sevindiriyor. Ancak dini, kültürel, manevi müesseseler arasındaki ilişkiler çok daha önem arz ediyor. Çünkü din, kültür ve eğitim müesseselerinin ilişkisi iki ülke arasındaki ilişkileri daha kalıcı kılar ve sürekli hale getirir. Bu müesseselerin ilişkileri toplumların kalpleri arasında köprüler kurar. Bir gaye ve hedef birliği meydana getirir. Onun için ziyaretinizi çok önemsiyoruz” diye konuştu.

 

Diyanet İşleri Başkanlığının, Orta Asya’daki dini kurum ve kuruluşlarla gerçekleştirdiği işbirliğine de değinen Başkan Görmez, Orta Asya’da din eğitimi ve din hizmetleri alanlarında yüz yıllık bir gecikme yaşandığını ve bu gecikmeden dolayı bazı yanlış akım ve fikirlerin ortaya çıktığını dile getirdi. Başkan Görmez, şöyle konuştu:

 

“Doğru ve sahih bir din bilgisi, hiçbir yanlış düşüncenin ortaya çıkmasına imkan vermez…”

 

“Bu yanlış akım ve fikirler karşısında bazı ülkeler, yanlış düşüncelerle mücadele etmeyi yasaklar koyarak, inanç özgürlüklerini kısıtlayarak ortadan kaldırma yoluna gidiyorlar. Bu yol, kısa vadede işe yarayabilir. Ancak orta ve uzun vadede, o ülkelere daha da fazla zarar verir. Yanlışlarla mücadele etmenin en doğru yolu, devletler için, iyi ve doğru olanı, yasal olarak ortaya çıkarmaktır. Eğer dinin doğru bilgisi, eğitim müesseselerinde çok iyi bir şekilde verilirse, din adamları çok iyi yetiştirilirse, camide verilen dini bilgi, sahih, nitelikli, doğru olursa, bütün bunlar yasal çerçeveye kavuşursa, o zaman hiçbir yanlış düşünce ortaya çıkma imkanı bulamaz. Bir ülkede dini bilginin seviyesi ne kadar yüksek ve yaygın olursa, yanlış düşünceler o kadar yok olur.”

 

“Diyanet’in tecrübelerinden istifade etmek istiyoruz…”

 

Kazakistan Din İşleri Komitesi Başkanı Şoykin ise Türkiye ile Kazakistan arasında dini kurumlar nezdindeki ilişkilerin gelişmesinden ve ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Diyanet İşleri Başkanlığının çalışma ve tecrübelerini araştırmak üzere Türkiye’ye geldiklerini ifade etti.