Türkiye Keçiova Camii’ni Yeniledi

8 Şubat 2018 Perşembe

Türkiye ile Cezayir arasında, 500 yıllık dostluğun simgelerinden olan ve Cezayir'in bağımsızlık sembolü Keçiova Camisi'nin, restorasyonu tamamlandı. Türkiyenin gerçekleştirdiği restorasyonla yenilenen caminin son hali, Unesco’yu da hayran bıraktı…

3 yıl süren çalışmayla yenilenen Cezayir’deki caminin son hali Unesco’yu hayran bıraktı

Cami, başkentin eski şehir olarak bilinen, Osmanlı İmparatorluğuna bağlı yerel yönetimlerden Kasba bölgesinde. 14. yüzyıldan kalma bir mescit olan yapıya fransızların Cezayir'i işgalinin ardından 1832'de kilise statüsü verilmişti. 1962 yılında Cezayir bağımsızlığını kazanınca katedralin içine bir mihrap duvarı inşa edildi ve bağımsız Cezayir’in ilk cuma namazı, burada kılındı. Bu nedenle özgürlüğün simgesi olarak görülüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2014’teki Cezayir ziyareti sırasında verdiği talimatla, Türkiye caminin restorasyonunu üstlendi. Türkiye-Cezayir kardeşlik sembolü olarak yenilenen camideki çalışmaları, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı yürüttü. 

Yıldız Teknik Üniversitesi’nden uzmanlarca projelendirilen yenileme çalışmaları tamamlandı. Türkiye'nin alın akı işlerinden biri oldu. Unesco da caminin yeni haline hayran kaldı.

Cami önümüzdeki günlerde ibadete açılacak…