5.Yurtdışı Din Hizmetleri Konferansı

27 Mayıs 2016 Cuma

Diyanet’in Çeşitli Ülkelerde Görev Yapan Temsilcileri Sapanca’da Biraraya Geldi

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın düzenlediği 5. Yurtdışı Din Hizmetleri Konferansı bugün sona erdi. Dünyanın dört bir yanından gelen ateşe ve müşavirler tecrübelerini paylaştı, kitlesel göç hareketleri ve küresel din hizmetlerini ele aldı. Washington din hizmetleri müşaviri Yaşar Çolak ise Diyanet Haber’e konuştu, mülteci krizinin ve İslamofobinin Amerika’daki yansımalarını anlattı.

5. Yurtdışı Din Hizmetleri Konferansı, son gün oturumlarıyla tamamlandı. 

Dört günlük programın teması, kitlesel göç hareketleri ve küresel din hizmetleriydi… Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yurt dışı temsilcileri, mülteci krizinin görev yaptıkları ülkelerdeki yansımalarını anlattı… Diyanet’in bu noktada ne gibi hizmetler üretmesi gerektiğini tartıştı… o isimlerden biri de Washington Din Hizmetleri Müşaviri Yaşar Çolak’tı…

"Her ne kadar kıta Avrupası ya da ada Avrupası kadar yoğun bir problem olarak karşımıza çıkmasa da ABD de mülteciler bir sorundur orada da kamuoyunda bu konu geniş bir şekilde tartışılıyor. 2016 yılında Amerika da mültecilerin kabulünü zorlaştıran yasa denemeleri oldu. Başkan Obamanın ve demokrat partinin girişimleriyle bu engellendi ve 2016 yılında 10 bin civarında Suriyeden ve Ortadoğudan mültecinin kabul edilmesi bekleniyor ve bunların ABD de birtakım ihtiyaçlarının ve onlara yönelik hizmet ihtiyacının ortaya çıkacağı aşikar.

Geçtiğimiz ay içerisinde resmi açılışı yapılan Amerika Diyanet Merkezi’nde, mültecilerin sorunlarıyla yakından ilgileniliyor. 

"Diyanet Amerika Merkezinde oluşturduğumuz özel birimlerle Amerikaya göç eden müslüman kökenli mültecilerin sorunlarıyla ilgileniyoruz. Sistematik bir şekilde ilgileniyoruz. Onlara yönelik yardım kampanyaları düzenliyoruz ve bu yardımların sistematik bir şekilde onlara ulaştırılması ve onların uzun vadeli sorunlarının çözümüne yönelik tedbirler üzerinde çalışıyoruz."

Ve dünyada yayılan İslam düşmanlığı… Çolak; Amerika Diyanet Merkezi’ndeki çalışmaların İslamofobiyle mücadelede etkin rolü olacağını vurguladı.

"Bu problemle mücadele etmenin en etkin yolu İslam’ın yine bu tehlikenin ortaya çıktığı coğrafyada doğru anlatılması. En estetik bir şekilde ortaya konmasıyla mümkündür. Bu çerçevede Diyanet Center Of Amerika bizim medeniyet vitrinimizdir. Medeniyetimizin en estetik bir şekilde ortaya konulduğu mimarisiyle ortaya konduğu bir projedir. Orada yürüttüğümüz faaliyetlerle Amerikada son zamanlarda gelişme trendi gösteren bu nefret suçlarının önlenmesi ve minimize edilmesine ciddi oranda katkıda bulunacağımıza inanıyoruz."

Yaşar Çolak; Amerika’daki tüm müslümanlara hizmet eden külliyenin yoğun ilgi gördüğünü söyledi.

"Orada yürüttüğümüz çocuklara yönelik gençlere yönelik bayanlara yönelik hanımlara yönelik faaliyetlerle kültürel faaliyetlerle sanatsal faaliyetlerle eğitim faaliyetleriyle biz İslamın güler yüzünü doğru yüzünü doğru yorumlama biçimini insanlıkla buluşturmaya çalışıyoruz. Amerikalı müslümanların ilgisi çok büyük oldu bu çerçevede son 1 yıldır hizmette zaten bu merkezimiz."