ABD’de Müslümanlar Siyasete Yöneliyor

2 Kasım 2018 Cuma

Amerika Birleşik Devletleri’nde inançları nedeniyle dışlanan, hukuksuz İslamofobik uygulama ve saldırılara maruz kalan müslümanlar, bu insanlıkdışı durumla mücadele için, artık ülke yönetiminde söz sahibi olmak istiyor. Bu tespit, Amerikan New York Tımes Gazetesi’nde de bir makalede ele alındı. ABD'deki İslam karşıtı nefret söyleminin, her geçen gün daha çok Müslüman'ı siyasete yönelttiği ifade edildi. 

2016’da 12 Müslüman aday sayısı, 6 kasım seçimleri için yaklaşık 100 adaya ulaştı

İslamofobinin giderek yükseldiği ülkelerden biri de amerika birleşik devletleri. Siyasetçilerin de sert söylem ve uygulamaları Amerika’da yaşayan müslümanların sıkıntılarını artırıyor, güvenlik sorunu daha da artıyor. Bu durum, ABD’de dışlanan Müslümanların siyasete olan ilgilerini artırdı. Müslümanlar, hem kendilerini siyasette de ispat etme hem de İslam’a ve Müslümanlara bakışı değiştirme amacıyla siyasete girmeye başladı. 

Müslüman yazar ve avukat Wajahat Ali, New York Times için kaleme aldığı "Müslümanlar Geliyor" başlıklı makalesinde, "İslam'a yönetilen nefret söylemi, birçok Müslüman'ı siyaset arenasına çekiyor" değerlendirmesinde bulundu;

"İslam'a yönetilen nefret söylemi, birçok Müslüman'ı siyaset arenasına çekti. Müslümanlar burada, seçimlerde adaylar ve birkaçı, kongre üyelerinin uzun süredir yapamadıklarını yapmak için washington yolunda. ABD Başkanı Donald Trump'ın bazı müslüman ülkelere uyguladığı seyahat yasağı gibi İslam karşıtı adımlar, Müslümanları siyasete yönelten en büyük etken.” 

ABD'de 2016 yapılan seçimlerde sadece 12 dolayında Müslüman'ın aday olduğunu belirten Ali, bu sayının 6 Kasım'da gerçekleştirilecek seçimlerde neredeyse 100'e ulaştığına dikkat çekti. Hatta Müslümanların seçilme şansı olan bölgelerden aday olmasının önemine işaret etti.

Amerika Birleşik Devletleri’nde bazı adaylar halen İslamofobik söylemlerle seçim kampanyası yürütmesine rağmen müslüman adayların dini kimlikleriyle değil, ileri düşünceli platformları öne çıkaran demokratlar olarak seçim yarışına girdiği vurgulanıyor. Müslümanların seçimi kazanmaları durumunda toplumun her kesimine hizmet etmeye yönelik mesajlar verdiği belirtiliyor; "Müslümanlar burada seçimlerde aday oldular. Bir kısmı gerçekten, kongre üyelerinin uzun zamandır yapamadıklarını yapmak için Washington yolunda. İnsanlara hizmet etmeyi aynı zamanda allah’ın rızası için hizmet etmek olarak görüyorlar.”