Arakan'da İnsanlık Vahşeti

4 Mayıs 2018 Cuma

Myanmar’da Arakanlı Müslümanların yaşadığı insanlık vahşeti, Almanya’da düzenlenen bir konferansta masaya yatırıldı.  Burma görev gücü başkanı Abdülmalik Mücahid “Nazi almanyasını andıran bir durum var. Bu soykırımı sonlandıracak çözüm bulunmalı” dedi. Bu arada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin oluşturduğu bir heyet, Myanmar’da incelemelerde bulunuyor. 

Myanmar ordusu tarafından Arakanlı Müslümanlara uygulanan ve katliama varan şiddetin boyutları, Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen "Uluslararası Arakan Konferansı"nda ele alındı.  Burma görev gücü başkanı Abdülmalik Mücahid’in açıklamaları çarpıcıydı;

“100 bin ölüden, toplama kamplarından bahsediliyor, bölge Nazi Almanyasını hatırlatıyor”

“Soykırıma uğrayan arakanlı müslümanların sayısı kesin bilinmiyor. Son bir yılda 100 bin kişinin öldürüldüğünü belirtenler var. 7 kez afet bölgesine gittim. Orada 120 binden fazla kadına tecavüz edildiğini gördüm. Nazi almanyası dünyaya holokost yani nazi soykırımı kavramını kazandırdı. Holokost nedeniyle 150 ülke bir sözleşme imzaladı. Myanmar’da da bu yapılmadığı takdirde bunun çok ciddi sonuçları olacaktır."

Müslümanların yaşam koşulları ve dönüşler için güvenlik durumu inceleniyor

Müslümanlara yönelik sistematik saldırılarla büyük bir insani krizin yaşandığı Myanmar’daki son durumla ilgili Birleşmiş Milletler uzmanları bir kez daha bölgede. BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerin büyükelçilerinden oluşan 15 kişilik heyet Myanmar'a gitti. Sivillere yönelik işlenen suçları "etnik temizlik" olarak tanımlayan Birleşmiş Milletler, Myanmar ordusunun saldırılarının ve hak ihlallerinin izlerini sürmenin yanı sıra hükümetin, Bangladeş ile varılan anlaşma çerçevesinde mültecilerin dönüşü için yaptığı hazırlıkları inceliyor.

Myanmar'da ordu ve fanatik budistlerin saldırılarında yüzlerce arakan köyü yakılmış, 700 bini aşkın Arakanlı Müslüman Bangladeş’e sığınmıştı. Bangladeş ve Myanmar ocak ayında mültecilerin dönüşü konusunda anlaşmaya vardı, ancak Myanmar'a döndüklerinde yeniden güvenliklerinin tehdit edecek şartlarla karşılaşmaktan endişe eden Arakanlı Müslümanların bu konuda çekinceleri var. Çünkü Myanmar hükümeti onların vatandaşlık statülerini ve haklarını hala tanımıyor.

Arakanlı Muhammed Bangladeş’e kaçarken annesini küfeyle sırtında taşımıştı

Türkiye ise Arakanlı müslümanlara desteğini sürdürüyor. Bu yardımlardan biri de geçtiğimiz günlerde Arakanlı Muhammed ve ailesinin yardımına koşan İHH, vasıtasıyla gerçeklişmişti. Dünyanın bu fotoğrafla tanıdığı Muhammed Eyüp, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yardım için seslenmişti. Arakan'daki zulümden kaçarken bir hafta boyunca anne ve babasını sırtında küfeyle taşıyan Muhammed Eyüp'ü yaşadığı kampta bulan insan hak ve hürriyetleri insani yardım vakfı İHH, eyüp ve ailesinin yardımına koştu. Muhammed Eyüp, annesi ile birlikte Türkiye’nin kurduğu sahra hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildi. Tedavileri yapıldı. Anne Asya Hatun'a tekerlekli sandalye de temin edildi.