Myanmar yönetiminin, soykırım uyguladığı Arakan’daki müslümanların köylerinin bugunki durumu, gizlice görüntülendi. Öte yandan Türkiye Diyanet Vakfı, Arakanlıların Bangladeş'e kaçış mücadelesini ve kamplardaki zorlu yaşam koşullarını, "Hayatta Kal" isimli bir belgeselle anlattı.
Yakılan ve yıkılan köylerin durumu içler acısı, çoğu haritadan silinmiş
Bu görüntüler Myanmarın arakan bölgesindeki köylerin durumunu açıkça ortaya koydu. Myanmar ordusu ve fanatik budistlerin yakıp yıktığı köyler, tamamen harabeye dönmüş, hatta haritadan silinmiyor. Çevrede tam bir ölüm sessizliği var. Myanmar hükümeti uluslararası medya ve basın kuruluşlarının bu bölgelere girmesine izin vermiyor. Görüntüleri kaydeden kişi, bazı Myanmar askerlerine para vererek görüntüleri gizlice çekebildiğini belirtiyor.
TDV, Arakanlı müslümanların yaşadığı acıyı “Hayatta Kal” isimli belgeselde anlattı
Acı ve göz yaşının hakim olduğu Arakan’da yaşanan vahşet ve insanlık dramı türkiye diyanet vakfı tarafından belgesele dönüştürüldü. "Hayatta Kal" isimle belgesel, Arakanlı müslümanların 19. Yüzyılın sonundan bu yana maruz kaldıkları zulmün tarihiyle başlıyor. Belgeselde, arakanlı müslümanların yıllardır başta vatandaşlık olmak üzere, eğitim, seyahat gibi en temel insan haklarından bile yoksun bırakıldığına vurgu yapılıyor. Geçtiğimiz yıl 25 Ağustos'ta başlatılan saldırılarda yakılan köylere ve müslümanların uğradıkları zulümlere dair görüntülere ve bilgilere dikkat çekiliyor;
“Evlerimizi ve her şeyimizi yaktılar kaçmayanlar öldürüldü. Akrabalarımız gibi her kimi buldularsa öldürdüler ve işkence yaptılar. Vücutlarının uzuvlarını kestiler, geride kalanlar Bangladeş’e geldi. Kız kardeşimin iki çocuğu vardı. Ordu bizi onlardan ayırdı. Neredeler bilmiyoruz. Eğer gelirse diye burada bekliyoruz. "
Türkiye Diyanet Vakfı 10 su kuyusu açtı, 5 mescit, eğitim merkezi ve 5 köprü inşa etti
Arakanlı müslümanların yaşadıkları insanlıkdışı baskı, katliam, ve tecavüzler nedeniyle artık Myanmar'da yaşama şanslarının kalmadığı vurgulanan belgeselde, TDV ekiplerinin Bangladeş’e kaçış sırasında teknelerden çektikleri görüntülere de yer veriliyor. Arakanlı müslümanların kaçış mücadelesinin bangladeş kıyısına ulaştıklarında sona ermediği belirtilerek, kamplara ulaşmadaki sıkıntılar, kamplardaki zorlu yaşam da anlatılıyor…
İnsanlar burada yemek pişirmek için alet edavate sahip değiller eşini kaybetmiş kocasını kaybetmiş işte oğlunu kaybetmiş işte bazı hanımlar varburada yol kenarlarında boş boş beklediğini görüyorsunuz bu insanların yani bir ev bir baraka yapamayıp yolda yağmurun altında saatlerce boş boş beklediklerini görüyorsunuz bu gerçekten büyük bir dram.
Arakan'da 1970'lerde yaklaşık 2 milyon olan müslüman nüfusun, katliamlar ve Myanmar yönetiminin uyguladığı sistematik şiddetin yol açtığı göç dalgaları nedeniyle 300 binin altına gerilediği belirtiliyor. Arakan’daki vahşetin ilk günlerinden bu yana insani yardım ve diplomatik desteğini sürdüren Türkiye halen, Bangladeşteki kamplarda yaşayan Arakanlı Müslümanlar için çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye Diyanet Vakfı’nın kamplara sığınan 521 bin 264 arakanlı müslüman'a 742 bin avro, yani yaklaşık 3,6 milyon lira tutarında acil insani yardım ulaştırdığı açıklandı.
TDV, kamplarda 10 su kuyusu, 5 mescit, bir eğitim merkezi açtı ve kampların bulunduğu tepeleri birbirine bağlayan 5 köprü inşa etti. Vakıf, halen Bangladeş'in Cox's Bazar kentindeki kamp alanlarında gıda, hijyen, giyim, mutfak ve barınma malzemesi yardımında bulunuyor.