Avrupa’da İslam Karşıtlığı Yükseliyor

7 Aralık 2015 Pazartesi
Paris'te 130 kişinin öldüğü terör saldırılarının ardından Avrupa’da daha da yükselen önyargı, müslümanlara yönelik eylemleri de beraberinde getirdi. Cami saldırıları ve kadınlara yönelik fiziksel ya da sözlü taciz haberlerine artık daha sık rastlanıyor. Avrupa ülkelerinde yaşayan müslümanlar endişeli günler geçiriyor.

Londra’da Saldırıya Uğrayan Cami Önünde Protesto Gösterisi Yapıldı

İngiltere’nin başkenti Londra’da 27 kasım cuma gecesi Finsbury Park Camii’nin avlusuna molotofkokteyli atılması avrupa’da İslam karşıtlığının geldiği boyutu bir kez daha gözler önüne serdi. Türkiye’nin londra başkonsolosu Emirhan yorulmazlar, kundaklama girişiminin ardından camiye geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. 
 
Yangın tehlikesi atlatan caminin önünde bir dayanışma eylemi düzenlendi. Eyleme yerel milletvekilleri, belediye yetkilileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle farklı inanç gruplarından din adamları katıldı. Özellikle paris saldırıları sonrasında artan islam karşıtı görüş, camilere ve çoğunlukla müslüman kadınlara yönelik fiziksel ya da sözlü saldırılarla kendini gösteriyor. 

En Çok Camiler ve Kadınlar Hedef Alınıyor

Finsbury Park Camisi Vakfı Başkanı Muhammed Kozbar; "Kadınlar buraya ağlayarak geliyorlar. Artık sokaklarda yalnız yürüyemediklerini, çocuklarını okula götüremediklerini söylüyorlar. Bazıları metroya, otobüse binmeyi bıraktı. Bu çok korkutucu."
 
İngiltere’de müslümanlara karşı nefret suçlarını izleyen "tellmama" adlı kuruluş ise paris saldırılarını takiben ülkede 115 islamofobik olayın tespit edildiğini açıkladı. Paris saldırılarının ardından, İtalya’daki müslümanlar da adeta diken üstünde. İtalya İslam Toplumu Kuruluşu Başkan Yardımcısı Yahya Pallavicini, ülkede müslümanlara yönelik gözetim ve kontrollerin arttığını belirtti, "Zor bir zamandan geçiyoruz ama dürüst müslümanların çekinmesini gerektiren bir şey yok" dedi.
 
Fransa'da ırkçı ve islam karşıtı söylemleriyle bilinen beziers belediye başkanı aşırı sağcı robert menard ise bu kez müslüman derneklerine ve camilere gözdağı vermek için yolladığı “uyarı listesiyle” gündemde… "camiler şartı" adı verilen listede, vaazların sadece fransızca okunması, sokaklarda hiçbir şekilde namaz kılınmaması, ayrıca cami ve derneklerin yurt dışından finansman sağlamaması istekleri yer aldı. 
 
Ülkedeki olağanüstü hal uygulamalarını istismar eden girişimin hukuki açıdan herhangi bir yaptırımı ise bulunmuyor. Fransa’da cami veya derneklerin kapatılma kararının içişleri bakanlığı tarafından alınması gerekiyor.