Avrupa’nın Göçmen Meselesi

27 Ağustos 2015 Perşembe
Avrupa’nın Göçmen Meselesi

Ortadoğu ve Afrika’dan gelen mülteci dalgası Avrupa’yı da etkiledi. Ege Denizi'nden kaçak yollarla İtalya’ya geçmek isteyen ve çoğu bu yolculukta hayatını kaybeden afrikalı mültecilerin ardından özellikle balkanlar üzerinden gelen Suriyeli mülteciler kıtada paniğe yolaçtı. İtalya, göçmenlerin tüm ülkelere eşit paylaştırılmasını isterken, Birleşmiş Milletler üye ülkeleri göçmen sorununun çözümünde işbirliğine çağırdı.

Açlık, savaşlar, işgaller, doğal afetler nedeniyle dünyada 60 milyon kişi mülteci durumuna düştü.dünya genelinde, her 122 kişiden biri şu anda ya mülteci; ya da ülkesi içinde yerinden edildi. İstatistikler durumun vehametini daha net ortaya koyuyor… Öyle ki, bu mülteci sayısı bir ülkenin nüfusunu teşkil etse, dünyadaki en büyük 24’üncü ülke sayılırdı. Özellikle Afrika ve Ortadoğu’dan yola çıkan mülteciler kaçak yollarla avrupa’ya akın etti. 2015'in başından bu yana Avrupa’ya yasa dışı yollardan girmek isterken Akdeniz'de can veren göçmen sayısı 2 bin 373'ü buldu.

Göçmenlerle İlgili BM ve AB’den de Farklı Sesler Yükseliyor

Avrupa Birliği’ne üye ülkeler de Birleşmiş Milletler’in yetkilileri de göçmen politikalarında ortak bir görüşe sahip değil. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Avrupa'ya ulaşmak isteyen göçmenlere yardım edilmesi gerektiğini vurguladı, AB ülkelerine sorunun çözümünde işbirliği yapmaları çağrısında bulundu. BM göçmenlerin insan hakları özel raportörü François Crepeau,“AB ve üye ülkelerinin göçmen kriziyle mücadele yönteminin işe yaradığı numarası yapmayı bırakalım” ifadelerinin yer aldığı bir açıklama yaptı. 

Almanya ve Fransa mültecilerin Avrupa’daki ilk durakları olan Yunanistan ve İtalya’da göçmen kayıtlarının hızlıca yapılmasını istedi. İtalya buna karşılık olarak, göçmenlerin eşit şekilde üye ülkeler arasında dağıtılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Avrupa kapılarına dayanan göçmen dalgasının geçiş duraklarından biri de balkanlar… Makedonya’da göçmenlerin ülkeye sokulmaması için yapılan sert müdahalelerin ardından günde ortalama 3 bin mülteci Yunanistan üzerinden Sırbistan’a geçmeye başladı. Sırbistan'da kalmak istemeyen göçmenler, Macaristan üzerinden diğer avrupa ülkelerine ulaşmayı amaçlıyor.