Avusturya’daki İslam Yasası

10 Kasım 2015 Salı

Avusturya’daki İslam yasası, din ve örgütlenme özgürlüğü ile eşitlik haklarını ihlal eden maddeleri nedeniyle, bu ülkedeki akademisyenlerce de eleştiriliyor… Ülkenin önde gelen hukukçuları, müslüman toplum tarafından Anayasa Mahkemesi’ne taşınan düzenlemenin iptal edilmesi gerektiğini belirtiyor. 

 
Avusturya meclisi, ülkedeki müslümanların büyük tepkisini çeken İslam yasası’nı 25 şubat 2015’te kabul etmişti… Avusturya Türk İslam Birliği ise konuyu anayasa mahkemesi’ne taşımıştı.  Bakanlar Kurulu’na cemaatleri tanıma ve lağvetme yetkisi veren yasa, imam yetiştirilmesinde avusturya islam cemaatini yetkisiz bırakıyor; ayrıca yurt dışından din görevlisi getirilmesini de yasaklıyor. Dernek bünyesindeki camilerin tüzel kişiliğe geçmeye zorlanması da yasanın maddelerinden biri… 

Akademisyenler, Eşitlik ve Özgürlükleri İhlal Eden Maddeleri Nedeniyle Yasaya Tepkili

İslam yasası yalnızca müslümanların değil Avusturya’daki akademisyenlerin de tepkisini çekiyor. Viyana Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Stefan Schima, yasayı “temel haklara saldırı” olarak nitelendirdi… Viyana’daki “Demokrasi ve İslam” konulu toplantıda konuşan Schima, yasadaki“yurtdışı finansman yasağı”na dikkat çekti ve “asıl amaç türkiye’den gönderilen din görevlilerinin faaliyetlerinin önlenmesi” dedi. Schima, avusturya’nın önde gelen hukukçularının da anayasa mahkemesinin bu maddeyi iptal edeceğine inandığını söyledi.
 
Georgetown Üniversitesi’nden John Esposito da, islam yasasına “eşitlik ilkesi” üzerinden yapılan eleştirilerin haklı olduğunu vurguladı. Esposito, “yasada hükümetin müslümanlara ait dini kurumları kontrol etme girişimi bulunmaktadır. fakat diğer dini kurumlara böyle bir kontrol söz konusu değildir. Bu mantıkla baktığımızda devletin, islam dini ve müslümanlara bakışında problem bulunmaktadır” diye konuştu.