'Bir Sahaf Bin Dünya'da ekslibrisli kitaplar ele alındı...

2 Kasım 2022 Çarşamba
'Bir Sahaf Bin Dünya'da ekslibrisli kitaplar ele alındı...

"Bir Sahaf Bin Dünya"da ekslibrisli kitaplar ele alındı...

Diyanet TV'nin bu sezon başlayan belgeseli sahaflık ve sahafın öneminin vurgulandığı "Bir Sahaf Bin Dünya"da ekslibrisli ve mühürlü kitaplar anlatıldı.

"Bir Sahaf Bin Dünya" programında sahaflık mesleğinin ve sahaflarda satılan kitapların özellikleri sahafların dilinden izleyiciye aktarılıyor.

"Bir Sahaf Bin Dünya" programının bu hafta ekranlara gelen bölümünde "Ekslibris nedir?" "Kitaplara ne katar?" sorularına cevap verildi. Sahaflar, mühürlü kitapları anlattılar.

Programda mühürlü, imzalı kitapların, ekslibrisin bulunduğu kitapların önemine dikkat çekildi. Sahaf Ali Gökhan Tuğ, ekslibrisi şu ifadelerle anlattı:

"Her kitabın kendine özgü hüviyetleri vardır. Bazısının kapağında bir önceki okuyucunun ismi veya kaşesi damgasının yanında altı çizili bölgeler var. Çizili bir bölüm göründüyse öncesinde insanda bir merak iştiyakı uyanıyor. Sayfanın başından başlamıyorsunuz. Çizili bölümü okuyorsunuz. Önceki insan hangi tecrübelerle bilinsin ve not düşülsün ihtiyacı ile yapıyor. Bunu görüyorsunuz. Yapımızda olan ipucuna merak ve ilgi bizi ona yönlendiriyor. Bunun yanında kitapları açtığımızda bir başkasının kütüphanesinden geldiğini gösteren izler var. Bazısında da hiç yok. Bazısı da bunu özellikle vurguluyor. Bazı kütüphanecilerin de kullandığı ekslibris durumu var. Ekslibrisli kitaplar, özel olarak tasarlanmış ve şekillendirilmiş tasarımları kullanıyorlar kitaplara uygulamak için kendi kitaplığından olduğunu okuyucu burada ifade ediyor. O insanla daha sıkı bağ kurmamızı sağlar. Ekslibriste kullandığı işaretler bize kitap dilinde birtakım göstergeleri söylüyor." 

"Ekslibrisin güzel sanatlar da bir dal olduğunu sonradan öğrendim." diyen sahaf Ahmet Yüksel, ekslibris ile tanışma hikayesini şu sözlerle anlattı:

"Ekslibris, kitabı kendine mâL etmenin o kitaptan kopmayacağını ve o kitabın artık senin tapunda olduğunu ifade etmenin güzel, estetik bir biçimi. Çok güzel bir şey. Bazılarını görüyorum. Harika çizimler var. Onun kendine göre bazı tasnifleri var. Çizim olacak litoğrafyada basılacak. Az sayıda basılacak şeklinde... Benim ilk gördüğüm ekslibrisi anlatayım size. Hami Zübeyr Koşay'ın ekslibrisini gördüm. Bir ara kütüphanesinin bir bölümünü almıştım. Oradan çıktı. İlk başta bir anlam veremedim. Görsel olarak Hitit Anıtı var üzerinde Hami Zübeyr Koşay yazıyor. Onu da Türkçeleştirmiş: "Hami Zübeyr Koşay"ın kütüphanesinden şeklinde yazıyor. Ekslibrisin Türkçesini yapmış. Bütün kitaplarının ilk kapağında sarı bir kağıda böyle bir görsel ilgimi çekmişti. Yıllar sonra bu işin bir sanat olduğunu ve güzel sanatlarda bir dal olduğunu sonradan öğrendim. Hala da çok hoş ekslibrisler görüyorum."

"Bir Sahaf Bin Dünya" her Pazar saat 14.30'da Diyanet TV'de...