Danıştay’ın İlahiyat Fakültesi Kararı

28 Kasım 2017 Salı

Danıştay’ın İlahiyat Fakültesi mezunlarıyla ilgili kararına tepkiler sürüyor… Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliğine atanabilecekler listesinden ilahiyat mezunlarının çıkarılması konusunda sivil toplum kuruluşları da endişelerini dile getiriyor. Mağduriyetlerin giderilmesi için ise çalışmalar devam ediyor. 

İlahiyat mezunları din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olamayacak

2014 yılında, Danıştay tarafından, İlahiyat Fakültesi mezunlarının Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliğine atanabileceklerine dair düzenleyici işlemin yürütmesi durdurulmuştu. Milli Eğitim Bakanlığı’nın karara itirazı ise Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nca reddedildi. Böylece din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliğine atanabilecekler listesinden ilahiyat mezunları çıkarılmış oldu.  

Karara ilk tepki gösteren Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ oldu. Bozdağ, ilahiyat mezunlarının öğretmenlik haklarının ellerinden alınmasına izin vermeyeceklerini söyledi. İlahiyat fkültelerinin mezun ve öğrencilerine şunu ifade etmek isterim. "ilahiyat mezunlarının öğretmenlik haklarının ellerinden alınmasına izin vermeyiz."

Sivil toplum kuruluşları da, bu kararın doğru olmadığı görüşünde;

"Baktığınızda üzerinden 3-4 yıl kadar bir zaman geçmiş bu zaman diliminde gençlerimiz bir planlama yapmışlar. İlahiyat öğrencilerimiz formasyon eğitimlerini aldıktan sonra Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliğini tercih edebiliyorlardı. Bu noktada başvuru yapabiliyorlardı danıştayın bu kararı ile bu ilahiyattan mezun olan arkadaşlarımızın ellerinden imkanları alınmış oldu." 

Konuyla ilgili çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşları, bu kararın ciddi mağduriyetler oluşturacağı endişesini taşıyor. Bir üniversitenin eğitim süresi 4-5 yıllık bir eğitim süresine baktığımız zaman öğrenciler buna göre bir planlama yapıyorlar ilahiyat okuduktan sonra formasyon eğitim alacağım öğretmenliğe başlayacağım belki ilahiyatı tercih ederken bu bölümü tercih ederek gidecekler. 

Karara tepkiler sürerken Milli Eğitim Bakanlığı, Danıştay’ın kararıyla ilgili tüm süreçlerinin tamamlanmadığını, konu hakkında çalışmaların sürdüğünü bildirildi.