'Dini Gündem'de 'Din ve Popüler Kültür' konuşuldu...

7 Haziran 2022 Salı
'Dini Gündem'de 'Din ve Popüler Kültür' konuşuldu...

"Dini Gündem"de "Din ve Popüler Kültür" konuşuldu...

Diyanet TV'de ekranlara gelen "Dini Gündem" programında "Din ve Popüler Kültür" konu başlığı ele alındı.

Din İşleri Yüksek Kurulu Üyeleri Mustafa Irmaklı ve Prof. Dr. İhsan Çapcıoğlu'nun konuk olduğu programda "Din ile kültür arasında nasıl bir etkileşim vardır?" "Teknolojik gelişmeler din ve kültürü etkiler mi?" "Popüler kültür nasıl oluşur?" sorularına cevar verildi.

"Popüler kültür insanlığın çeşitliliğini, özgünlüğünü tehdit eden ciddi bir konu haline gelmiştir." diyen Irmaklı, şöyle konuştu:

"Modernleşme dönemindeki egemen kültür, dünyanın her tarafına kendi anlayışını taşıdı. Dijital aygıtlar ve bilişim teknolojileri bilinçaltı üzerinden özellikle bunu yeni nesillere taşıdı. Bugün dünyanın her yerinde aynı kıyafetlerle karşılaşıyorsunuz. Gençlerin idolü haline gelen bir şahıs var. Onun üzerinden kıyafet tarzı, söylem tarzı, şarkı üzerinden hayat tasavvuru doğudan batıya ve dünyanın her yerinde var. Çünkü dijital mecralar, sosyal paylaşım alanları aynı formu enforme ediyor. Hepsi aynı şeyi dinliyor. Buna ister modern kültür paradigma diyelim ister popüler kültür diyelim. İnsanların çeşitliliğini tehdit eden, özgünlüğünü tehdit eden ciddi bir mesele bu anlamda. Yerel, ulusal özgünlüklerin tamamını tehdit eden ciddi bir mesele. Bu boyutuyla da bütün dünyada konuşulan bir konu. "

"Teknolojik gelişmeler, küresel bir kültür rekabet endüstrisinin ortaya çıkmasına sebep olmuştur." diyen Çapçıoğlu, şöyle konuştu:

"Bölgesel kültürler, aslında küresel kültür ilişkisinden bahsedince üç yönlü bir ilişkiden bahsettiler. Globalleşme, yerelleşmeyi de beraberinde getirecek, dendi. Doğrusu yerli kültürler onu tehdit olarka algılamadı. Böyle sunulduğu için. Kültürlerini de küresel kültür içine taşıma imkanı buldular. Şunu tartıştık, 'Baklava Türk tatlısı mı? Yunan tatlısı mı?' Marka tescilini kim yaptıysa ürün patentini kim aldıysa aslında o ülkenin yerli, milli ve kültürel unsuru haline gelmiş oldu. Dolayısıyla küresel bir kültür rekabet endüstrisi ortaya çıktı. Bugün sadece Türkiye'de değil. Bütün dünyada bu endüstrinin taşıyıcıları var. BU endüstrinin hoşnutsuzları var."

"Dini Gündem" her Çarşamba saat 21.30’da Diyanet TV’de…