Diyanet’e Verilen Görev, Zaman, Tarih ve Mekan Ötesi Bir Görevdir

9 Mart 2015 Pazartesi

Her hafta farklı bir konunun derinlemesine ele alındığı Dini Haber Analiz programında bu hafta kuruluşunun 91. yıldönümünde Diyanet İşleri Başkanlığı konuşuldu. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar’ın konuk olduğu programda, Türkiye cumhuriyetinin kuruluşundan bu yana Diyanet riyasetinin tarihsel süreci ele alındı.

 

Diyanet İşleri Başkanlığının “Bir istiklal ve bağımsızlık kurumu” olduğunu söyleyen Özafşar, kurumun “Aynı zamanda milletin kök değerleriyle var olabilmesini temin eden bir tarihi bir müessese” olarak da tanımlanabileceğini kaydetti.

Bu yıl 91. hizmet yılını dolduran Diyanet İşleri Başkanlığının temsil ettiği gelenek ve değerler bütünü hakkında bilgi veren Özafşar, şöyle devam etti:

“Diyanet İşleri Başkanlığı, cumhuriyeti de kuran manevi mayadır. Tarih boyunca milletimizin ve Müslüman milletlerin devamlılığını sağlayan o manevi ilkeleri bünyesinde taşıyan bir müessesedir. Böyle bir tarihsel sürekliği vardır. Diyanet İşleri Başkanlığının uhdesine verilen görev zaman üstü, tarih üstü vemekan ötesi bir görevdir.”

Diyanet İşleri Başkanlığının kuruluşunda yaşanan tartışmalara da değinen Özafşar, bu tartışmaları din ve diyanet kavramları üzerinden yorumladı:

“Din İşleri Riyaseti mi olsun,Diyanet Riyaseti mi olsun diye çok ciddi bir tartışma yapılmıştır. Din İşleri Riyaseti olmasına karşı çıkılmıştır. Neden? Çünkü din dediğiniz zaman bunun içerisine bütün siyasi, iktisadi, toplumsal, ticari, özel hayat… Tüm bunların tamamı girmektedir. Ama Diyanet İşleri Başkanlığı riyaseti dediğiniz zaman diyani olan hem vicdani olanı, hem itikadi olanı, hem ahlaki olanı içerdiği için bu işlerden sorumlu olduğundan dolayı buna Din İşleri Başkanlığı değil, Diyanet İşleri Başkanlığı diyelim, demeyi tercih etmişlerdir.”

Programda toplumun Diyanet İşleri Başkanlığına bakış açısı da ele alındı. Diyanet İşleri Başkanlığının nevi şahsına münhasır Osmanlı tecrübesi üzerine bina edilerek geliştirilmiş bir cumhuriyet kurumu olduğunu söyleyen Özafşar, kurumun millet tarafından da memnuniyetle benimsendiğini anlattı. Özafşar, Diyanet İşleri Başkanlığının Türkiye’deki çalışmalarının yanı sıra artık dünya Müslümanları için de büyük önem arzeden bir kurum haline dönüştüğünü vurguladı:

“Diyanet İşleri Başkanlığı bugün ulusal bir teşkilat değil, küresel bir teşkilattır, bunun altını çizelim.  Diyanet, Türkiye cumhuriyetinin marka kurumlarından bir tanesidir. İyiki Diyanet var. Diyanet var olduğu niçin bugün kıtaAvrupasında yüzlerce binlerce camideki hizmetler yürütülüyor. Amerika’dan, Kanada’ya ve Avusturalya’ya kadar dünyanın dört bir tarafında bu hizmetler yürütülüyor.”