Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı'dan Önemli Açıklamalar

5 Nisan 2018 Perşembe

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, İslam’da kadın ve ailenin yeri, kadınların camilerle irtibatı ve kadın-medya ilişkilerine yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Kadınların camilere daha fazla gitmesi gerektiğini söyleyen Martı, medyada sağlıklı aile, kadın ve erkek modellerinin olumlu şekilde ele alınmasının önemine işaret etti;

Martı: "Kadınların camilere daha fazla gidebilmelerine ilişkin çalışmalar yapılıyor"

"Cami sadece ibadet edilen mekan değildir cami aynı zamanda huzur bulunan aynı zamanda insanın aidetiyetini birlik ve barbaerliğini pekiştiren bir mekandır. Ve cami bir eğitim mekanıdır aslında."

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, camilerin sadece İslam'ın ibadet mekanları olarak ele alınma-ması gerektiğini işaret ederek, “kadınlar bu mekanlarda daha çok bulunmalı” dedi; "Peygamber efendimiz hayatta olduğu süre boyunca 'Allah'ın kadın kullarının, Allah'ın mescidine gelmesine engel olmayın' diyerek doğrudan Ashab-ı Kiram'ı yönlendirdiğini biliyoruz. Çünkü kadın geldiği zaman toplum içerisindeki her türlü gelişmeden camide haberdar olur. Dini orada sağlıklı kaynaklardan öğrenir." 

Camilerde kadınlar için, düzenlemelerin yapıldığını söyledi.

"Camilerimizin gelişi güzel inşa edilmemesi, belli bir standardı olması için yürütülen bu projenin bir ayağı da camide kadın ibadet yerlerinin uygunlaştırılması ve camilerde kadın ibadet yerlerinin hem yeterli genişliğe hem de temizliğe ulaşması. Mevcut camileri de bu proje kapsamında tek tek elden geçiriyoruz."

Martı: "Kadının cinsel obje veya nesne olarak algılanması doğru değil"

Martı, medyada kadın-erkek ve ailenin yer alış şekline ilişkin de tespit ve önerilerde bulundu. ’Kadının sadece cinsel obje olarak yada bir şekilde nesne olarak algılanması üzerinden her türlü sunuma karşıyız.” Prof. Dr. Martı, kadının medyada cinsel bir obje şeklinde algılanmasına neden olan her türlü sunuma karşı olduklarını vurguladı;

Martı: " Medyada sağlıklı aile, çocuk ve erkek modellerinin yer bulması yaygınlaşmalı"

"Eğer siz kadını bir özne olarak değerlendirmezseniz, kadını kimliği, kişiliği, aklı, bilgisi, tecrübesi ve topluma olan katkısıyla ele almazsanız, aksine kadını sadece bedeni, fitne olması, toplum içerisinde huzursuzluğa sebep olmasıyla nesneleştirerek konuşursanız, bunun medyadaki yansıması da çok acı oluyor. İnsanların algı dünyasını bozması da maalesef mukadder oluyor. Onun için hem aile hem çocuk görsellerinin hem de sağlıklı erkek modelinin, ailesi içerisinde adaleti, merhameti, fedakarlığı öne çıkartan sağlıklı erkek modellerinin kesinlikle medyada yaygınlaşması lazım."