Diyanet Radyo Özel Ödüle Layık Görüldü…

28 Ocak 2022 Cuma
Diyanet Radyo Özel Ödüle Layık Görüldü…

Diyanet Radyo Özel Ödüle Layık Görüldü…

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen "Yunus Emre Yılı Görsel ve İşitsel Medyada Doğru Türkçe Kullanımı Ödül Töreni"nde Diyanet Radyo ödüle layık görüldü. Törende, Diyanet Radyo’da yayınlanmaya devam eden "Lisanımünasıp" programını 2020-2021 yılları arasında sunan Nisan Kumru, Radyo-Kültür kategorisinde layık görüldüğü ödülünü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden aldı. 
 
Diyanet Radyoları Kur'an, siyer programlarıyla ve güncel konularda yaptığı yayınlarla toplumu doğru bilgiyle buluşturarak ve doğru yayıncılık ilkelerini savunarak istikrarlı yürüyüşünü sürdürüyor. Bu noktada "Yunus Emre ve Türkçe Yılı" kapsamında doğru Türkçe kullanımına ilişkin hazırlanan "Yunus Emre Yılı Görsel ve İşitsel Medyada Doğru Türkçe Kullanımı Ödül Töreni"nde Radyo-Kültür kategorisinde ödüle layık görülen Diyanet Radyo'da yayınlanmaya halen devam eden Lisanımünasıp programında, dilin etkili kullanımından doğru telaffuza kadar pek çok konu masaya yatırılıyor.
 
Ödüle layık görülen Kumru, Diyanet Radyo’da bulunduğu için memnuniyetini dile getirerek öteden beri Türkçe’nin doğru kullanımıyla ilgili yaptığı çalışmalara değindi.
 
Dilin doğru ve güzel kullanımı, Diyanet Radyo’nun yayın ilkelerinde hep vardı...
 
"Diyanet Radyolarımızda 2020 yılında yayınlanmaya başlayan yönetmenliğini yaptığım 160 bölümlük 'Asr-ı Saadet' radyo tiyatrosu benim için çok özel bir yapımdır. Radyomuz adına, kuruluşumuz adına önemli bir hizmet olduğunu düşünüyorum" diyerek Diyanet Radyolarında yapılan önemli işlere değinen Kumru, şöyle konuştu:
 
"Dilin doğru ve güzel kullanımı, Diyanet Radyo, Diyanet Risalet Radyo ve Diyanet Kur’an Radyo olmak üzere Diyanet Radyolarının yayın ilkelerinde hep vardı. Kuruluşundan beri bu konuya çok önem verdik. Aynı zamanda dinî terimlerin, kavramların doğru telaffuzu konusunda medyaya örnek olduğumuzu düşünüyorum. Programlarımızda anlatıcı sesin dinlenilirliğinin yanında doğru telaffuz bizim için hep ilk şart oldu."
 
Türkçe, bizi bir arada tutan, köklü bir geçmişi olan zengin bir dil...
 
Dilimiz; varlığımız, yaşamımız için vazgeçilmez bir unsurdur. Türkçe bizi bir arada tutan, köklü bir geçmişi olan zengin bir dil. Değerini yeterince bilemiyoruz. Büyüklerimiz bu dili korudular, binlerce eser vererek zenginleştirdiler ve bize miras bıraktılar. Bize düşen görev, dilimizi korumak gelecek nesillere aktarmak. Sadece yazı dilini değil, dilimizin ahengini barındıran konuşma dilinin telaffuz güzelliğini de aktarmak mecburiyetindeyiz. Bu tür organizasyonların dilimizi koruma adına önemli hatırlatmalar ve özendirmeler yaptığını düşünüyorum. Nitekim Cumhurbaşkanımız da bu konuya çok önem veriyor.
"Lisanımünasıp"
Türkçemizin doğru kullanımı ile ilgili eski TRT Başspikeri Şener Mete hocamızın hazırlayıp uzman konuk olarak katıldığı, benim sunuculusu olduğum yaklaşık 900 bölüm yayımlanan "Söz Sanatı" programını yaptık. Sonrasında ben, medyada, seslendirme camiasında telaffuz hatalarının düzeltilmesi bu konuda bir farkındalık oluşturmak amacıyla Lisanımünasıp adlı programı yapmaya başladım. Program 2020-2021 arası devam etti. Telaffuz hatalarının yanında dilimizin zenginliği olan kelimelerin anlamları üzerinde de duruluyor. Şimdi Nurşah Karaca’nın hazırladığı ve Genel Yayın Yönetmenimiz Aykut Burak Şimşek’in sunduğu program hafta içi her gün 15.30’da yayınlanıyor.
 
Gençlere tavsiyem; araştırsınlar…
 
Çalışmalarımızın takdir görmesi, ödülü Cumhurbaşkanımızın elinden almak çok sevindirici, teşvik edici. İnşallah bu alandaki çalışmalarımız durmayacak. Gençlere tavsiyelerim: mutlaka sözlük kullanın, sözlükler artık telefonunuzda ve bir dokunma kadar uzağınızda. Yeni bir kelime duyduğunuzda bunu sözlüklerden bakıverin. Orada doğru söylenişi de var, bu sesleri de dinleyebilirsiniz. Yazarken konuşurken kullandığınız kelimeler için acaba doğru biliyor muyum diye sözlüklerden kendinizi kontrol edin / teyit edin. Yeni öğrendikleriniz kelimeleri not edin, kullanmaya çalışın; kelime dağarcığınız zenginleşir. Yeni girmiş bir kelime varsa bunu kullanmadan önce bunun yerine acaba kültürümüzde hangi kelimeler var diye bir araştırın. İnanılmaz bir zenginlikle karşılacaksınız. Her türlü edebiyat alanından okumaya çalışın. Her gün birkaç sayfa sesli okuma yapın. Sesinizi, telaffuzunuzu fark edersiniz. Dil mirası aynı zamanda sesli olarak da aktarılmaktadır. Radyo TV veya seslendirme alanında çalışmayı düşünüyorsanız bu işin okulunu okumayı ihmal etmeyin. Unutmayın çaba, yetenekten çok daha üstündür.
 
Törende, 23 farklı kategorideki ödüller haber, belgesel, eğlence, eğitim, ekonomi, kültür sanat, animasyon ve radyo dallarında verildi. Ödüle layık görülenler, plaketlerini Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan aldı.