Doğru Dini Bilgiye Sahih Kaynaklarla ulaşılır…
Diyanet TV'de ekranlara gelen "İftarı Beklerken" programına Diyanet İşleri Uzmanı Mustafa Çuhadar konuk oldu. Çuhadar, internet ve sosyal medyadaki dini içeriklerin kaynağının sahih olması gerektiğini ifade etti. Sahih dini bilgiye ulaşmak için sahih kaynakları seçmenin önemine değindi.
Her internet sitesinin doğru dini bilgi vermediğini ifade eden Çuhadar, şöyle konuştu:
"Dini bilgi üreten otorite ile ilgili bir soru aslında bu. Siz, eğer otorite sahibi bir yerden alıyorsanız aldığınız bilgiyi, aldığınız dokümanları. Bu konuda endişeleriniz çok daha az olur. Ya söz gelimi bugün, siz herhangi bir arama motoruna giriyorsanız. Kelime gruplarıyla bir fetva arıyorsanız kelime grupları ile aradığınız fetvada ilk çıkan site hangisi ise ona göre amel ediyorsanız. Burada büyük sorun var demektir. Bu sitenin kurumsal bir tabanı var mı yok mu araştırmak gerekiyor. Bu sitedeki fetvayı üreten mekanizma nedir? Kaynak nedir? Kaynak verilse bile kaynakta bu eser var mı yok mu? araştırılması gereken konular."
Bilimsel çalışmalar da doğru dini bilgiye ulaşmanın kurumsal kaynaklardan daha sağlıklı olacağını kanıtlıyor...
Recep Emin Gül hocanın yaptığı bir çalışma var sosyal medyada hadis paylaşımıyla ilgili bu çalışmada pek çok paylaşılan hadisin kaynaklarda olmadığını beyan ediyordu. Meseleye böyle bakmak lazım. Biz aynı televizyonda olduğu gibi radyoda olduğu gibi veyahut da başka herhangi bir mecrada olduğu gibi içerisinde tırnak içerisinde söylüyorum 'din ve maneviyat' gördüğümüz bir şeye; kaynağını araştırmadan hemen sarılmamalıyız. Böyle bir hataya düşmemeliyiz bu maalesef yani 'ağ toplumu' denilen teorinin temeli hocam. Yani bir ağ başladığı zaman artık durmaz ve genişler diyor Manuel Castells. Her şeyi içine dâhil eder. Bu esasında dini bilgi için de böyle; dini kültür için de böyle; dini muhtevası ne olursa olsun, din meselesi için de böyle.
Telefonlardaki mobilite, kolaylık sağlasa da doğru kaynak olduğunu araştırmak dini bilgiye ulaşma da daha önemli
Bugün hepimiz için de çok kolay bir unsur. Bunu açıkça söylemek lazım. Bir kütüphaneye gidip yerinden kalkıp, kitap karıştırıp, hangi bilgiye nasıl ulaşacağını bilmeden araştırmak yerine... Telefondaki herhangi bir uygulamaya yazıp cevabını bulmak; çok kolayımıza geliyor. Yani mekan ve zaman sınırı ortadan kaldırıp bilginin, bilgi erişiminin önündeki bütün engelleri internet kaldırabiliyor. Sosyal medya kaldırabiliyor. Dediğim gibi bunu sadece kurumsal mekanizmalardan, kurumsal yapılardan almak her zaman daha güvenilir.
“İftarı Beklerken” Ramazan ayı boyunca her gün saat 18.00’de Diyanet TV’de…