Ecdadımızın balkanlarda bıraktığı izler yeniden ayağa kaldırılıyor. Bosna-Hersek’teki savaş sırasında yıkılan camiler, onarılıyor veya yeniden inşa ediliyor. Bosna’daki bu çalışmalara destek veren ülkelerin başında ise Türkiye geliyor.
Bosna Savaşında Yıkılan Camiler Ya Onarılıyor Ya da Yeniden İnşa Ediliyor
Bosna hersek'te 90’lı yıllarda yaşanan savaşta sırp ve hırvat güçleri tarafından yıkılan tarihi camiler adeta küllerinden doğuyor. Osmanlı mirası camiler, Türkiye başta olmak üzere Suudi Arabistan, İran, Malezya ve Endonezya gibi ülkelerin destekleriyle yeniden inşa ediliyor.
Bosna Hersek İslam Birliği Din İşleri Müdürü Nusret Abdibegovic, savaş döneminde yıkılan camilerin onarım ve inşasında sona gelindiğini belirtti;
“Savaşta müslüman halk evlerinden sürüldü, katledildi ve ibadethaneleri yıkıldı. 2000 yılında başlattığımız projeyle yıkılan her caminin yerine yenisinin inşa edilmesi, hasar görenlerin de onarılması kararı aldık. Camiler her müslümanın manevi yuvası. Savaştan sonra vatanlarına dönen boşnaklar, topraklarına, ailelerine ve camilerine son derece bağlılar.”
Araştırmalara göre, savaştan önce bosna hersek'te bulunan bin 144 caminin yüzde 80'i yıkıldı ya da hasar gördü. Bosna hersek islam birliğinin verilerine göre, 1992-1995 yıllarında 614 cami, 218 mescit, 69 kur'an-ı kerim kursu, 4 tekke, 37 türbe ve 405 farklı vakıf eseri yıkıldı. Yıkılan cami ve diğer dini yapıların yanı sıra yüzden fazla imam da öldürüldü.