'Farklı Bakış”ta Türk-İslam Sanatları ele alındı…

12 Mayıs 2025 Pazartesi
'Farklı Bakış”ta Türk-İslam Sanatları ele alındı…

"Farklı Bakış”ta Türk-İslam Sanatları ele alındı…

Diyanet TV’de ekranlara gelen “Farklı Bakış” programında Türk-İslam sanatları ve İslam Medeniyeti’ndeki semboller ele alındı.

Türk-İslam sanatlarının estetiğin yanı sıra; iman, ibadet ve İslam'ın bir yansıması olduğu vurgulanan programda sanatın kaynağının İslam medeniyetinden beslendiği ve her bir motifin, her bir desenin bu doğrultuda olduğu vurgulandı.

Programa konuk olan Prof. Dr. Ahmet Çaycı, sembol kavramının kökeni ve Türk-İslam geleneğindeki yerini anlattı. Çaycı, Selçuklu döneminden örnekler vererek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Selçuklu'da egemenlik sembolleri üzerine bir çalışmam olmuştu. O dönemde hutbe, taht, sikke, çetir ve tıraz gibi unsurlar sembolik anlamlar taşır. Çetir, bugünkü ifadeyle gölgelik ya da şemsiye anlamına gelir ve geçmişte sultana ait önemli bir sembol olarak kullanılmıştır. Özellikle savaş esnasında sultanın çetrinin bulunması, savaşın gidişatını etkileyecek kadar güçlü bir anlam taşımıştır. Ayrıca sikke, sultanın tahta çıkışının yani cülusunun en önemli göstergelerinden biri olarak kabul edilmiştir.”

Programın diğer konuğu Prof. Dr. Mehmet Memiş ise İslam sanatlarının oluşumunda yapının ve yazının merkezî rolüne dikkat çekti. İbadethanelerin, mimari estetiğin yanı sıra tezyini sanatların gelişiminde de önemli bir merkez olduğunu ifade etti. 

İslam sanatının temelinde vahiy kaynaklı bir anlayışın bulunduğunu belirten Memiş, Kur’an-ı Kerim’de güzellik ve ölçüye dair ayetlerin yer aldığını;  sanatın ahlaki ve estetik boyutunun şekillenmesinin ayet ve hadis ışığında olduğunu söyledi. Hz. Peygamber’in sözlü ve fiilî uygulamalarıyla düzen, temizlik ve zarafete verdiği önemin, Türk-İslam sanatkârları için yönlendirici olduğunu ifade etti.

“Farklı Bakış” her Pazartesi saat 21.30’da Diyanet TV’de…