“Günün Bereketi” ilk bölümüyle ekranlara geldi...

4 Temmuz 2022 Pazartesi
“Günün Bereketi” ilk bölümüyle ekranlara geldi...

“Günün Bereketi” ilk bölümüyle ekranlara geldi...

Diyanet TV yaz ekranı bugün başladı. 

Diyanet TV birbirinden güzel ve eğitici programlarla yaz sezonuna başladı. Diyanet TV’nin sabah kuşağı programı olan “Günün Bereketi” programının ilk konuğu Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü Radyo ve Televizyon Daire Başkanı Ramazan Ilıkkan oldu. 
 
Radyo ve Televizyon Daire Başkanı Ilıkkan’ın konuk olduğu programın bu yaz sezonu ekranlara gelen ilk bölümünde “Günün Bereketi ve Bolluk” konu başlığı Kur’an ve sünnet ışığında ele alındı.

Bereket kavramının ayet-i kerimeler ve hadis-i şerifler ışığında anlatıldığı programda konuşan Ilıkkan, bereket kavramına, Allah’ın sıfatları ile dikkat çekti. “Ölünceye kadar rızkımız, varlığımız ve nefesimiz Allah'ın bereket sıfatı elindedir.” diyen Ilıkkan, şöyle konuştu:

"Yüce Allah'ın 99 ismi var ve hepsi birbirinden güzel. Biz, Yüce Mevlâ’yı zikrederken 'Tebareke ve Teala' diye de O'nu zikrederiz. Hz. Kur'an'da 'tebareke' kelimesi Allah-u Teala'yı nitelendirir. Bereket, sonsuz rızık veren, genişlik, ferahlık, saadet ve mutluluk manası vardır. Maddi manada bollaşmak ve artmak kelimesinin yanında manevi anlamda da gönül huzurunu, iç dinginliğini ve tok gözlülüğü vermeyi ve kâmil insan olmanın vasfının nitelendirir, bereket. Bu anlamda, Allah-u Teala'nın da isimlerinden bir tanesidir, bereket. Hem kullarının gönlüne manevi anlamda inşirah verir hem onları doyurur, besler. Ölünceye kadar rızkımız, varlığımız ve nefesimiz Allah'ın bereket sıfatı elindedir. Ölünceye kadar rızkımız devam edecek."

Bereketin manevi boyutuna dikkat çeken Ilıkkan, “İslam medeniyeti bereket medeniyetidir.” ifadelerini kullandı. İnsanın üstün bir varlık olduğuna dikkat çeken Ilıkkan, bereketin malın mülkün kölesi olmakla değil, Kur’an ahlakını yaşamakla mümkün olabileceğini ifade etti. Ilıkkan, şöyle devam etti:

“Hz. Kur'an, insanın içerisindeki sonsuz yaşama arzusunu da dile getirir. Bu itibarla insanı mal çoğaltma, güzellik, servet, sanat, kültür vb. ile donatmıştır. İnsan, Allah-u Teala'nın sonsuz güzellik ve isimlerini taşıyan çok zengin bir varlıktır. Dolayısıyla insan hep artırma cehetine gitmiştir. Artırırken de Allah-u Teala insanı hayatta dengelemek için onu iman ve salih amelle; malın, mülkün, dünyanın, eşyanın kölesi değil; kainatta ona akıl, iman ve şuur vermekle onu üstün kılmış. Bu bereketi, maneviyata yani ahiret hayatına doğru kanalize etme cihetine gitmiştir. Biz dünyada biriktirip kazanıyoruz. Bizim kültürümüzde bereket, çok değerli bir kavramdır. Annelerimiz, Ehl-i beytin sevgisi ve terbiyesi ile işe başlarlar. Hz. Fatıma'nın eliyle yapıyorum işimi derlerdi. Anneler, çocuklarını emzirirken abdestli, helal süt emzirmeye dikkat ederler ki artsın çoğalsın. Şuurlu bir tasarruf var, bereket kelimesinin içerisinde. Dolayısıyla insan idrak eden, şuurlu, imandan sonra salih amel ve Kur'an ahlakını yaşayan insandır ki dolayısıyla hayatı bir denge içerisinde yürür.” 

"Kudüs'ü, Hz. İbrahim aleyhisselamı ve namazda okuduğumuz duaları bilerek yaşamamız gerekiyor." diyen Ilıkkan, bereketin insan hayatındaki tecellisine de şu ifadelerle yer verdi:

"Hayatın nasıl bereketleneceğini, sofranın nasıl bereketleneceğini, insan ruhunun nasıl inkişaf edip bereketlendirileceğini Hz. Kur'an bize Peygamberlerin şahsında sunar. O yüzden bizler namaz kılarken okuduğumuz duaları söz olsun diye değil. Hissederek okuyoruz. Rızkı veren Allah'tır. Eğer insan hayatını Allah'ın emrettiği şekilde yaşar ve Kur'an insanı olursa Allah, onun gayretlerini ve emeğini artırır. Damlaların sular olduğu suların nehirler olduğu ve nehirlerinde bir okyanus olduğu yere kadar gider insan. Bu döngü, böyle devam eder. Biz, hayatta çok fazla servete sahip olmadığı halde israf etmeden hayatını mutedil yaşayan, dengeli hareket eden, aklını kullanan Kur'an ahlakı olan insanların hayatta çok güzel şeylere sahip olduğunu görebiliyoruz. İşte biz, buna bereket diyoruz. Onun için Kudüs'ü, Hz. İbrahim aleyhisselamı ve namazda okuduğumuz duaları bilerek yaşamamız gerekiyor. Allahümme salli ve barik duaları bunu destekliyor. 'Allah'ım bizi hayat boyu destekle. Nefsimizin aç gözlülüğünden sen bizleri koru. Kalbimize genişlik ver. Soframıza genişlik ver.' diye dua etmemiz gerekiyor."

Sokak röportajları, sanatçı köşesi ve birbirinden değerli konukların katılımıyla ekranlara gelecek “Günün Bereketi” hafta içi her gün saat 10.30’da Diyanet TV yaz ekranında…