'Hakikat Yolcusu 'Örnek Kadınlar''da bu hafta Fatıma bint Esed konuşuldu…

28 Ocak 2021 Perşembe
'Hakikat Yolcusu 'Örnek Kadınlar''da bu hafta Fatıma bint Esed konuşuldu…

"Hakikat Yolcusu 'Örnek Kadınlar'"da bu hafta Fatıma bint Esed konuşuldu…

Diyanet TV'de ekranlara gelen ve her hafta tarihte önemli bir yere sahip kadınların anlatıldığı "Hakikat Yolcusu 'Örnek Kadınlar'" programında bu hafta Fatıma bint Esed anlatıldı.

“Ailenizin Kanalı” yayın anlayışıyla öne çıkan Diyanet TV; kadınların hayat yolculuğunda rol model alabilecekleri itikat, ilim ve irfan çerçevesinde hayatını sürdürmüş olan kadın temsillerini “Hakikat Yolcusu ‘Örnek Kadınlar’” programında ele alıyor.

Betül Altun Erincik'in anlatımıyla ekranlara gelen programda, Kuran’da adı geçen inancı ve mücadelesiyle tarihin hafızasında güzide bir yere sahip olan kadınların hayatları izleyiciye aktarılıyor.

Erincik, Hz. Fatıma bint Esed'in Hz. Peygamber'in hayatındaki yerine değinerek Hz. Peygamber'i büyüten kadın olduğunu ifade etti. Hz. Peygamber henüz küçük yaşlardayken anne ve babasının vefat ettiğini ifade eden Erincik, sözlerine şöyle devam etti:

"Hz. Peygamber'i, Muhammed Mustafa sallahu aleyhi vesselemi büyüten kadından, Hz. Ali ve Hz. Cafer'in annesinden, Hz. Hasan ile Hüseyin'in babaannesinden, Resullulah'ı himaye eden hamiliğini üstlenen amcası Ebu Talip'in kıymetli eşinden bahsedeceğiz. Fatıma bint Esed. Hz. Fatıma'nın adını ölümsüzleştiren, Allah Resulu'ne tavır ve davranışlarıyla alakalıdır. Hz. Peygamber, annesi ve babası vefat ettikten sonra önce dedesi Abdulmuttalip’in sonra da amcası Ebu Talip'in yanına yerleşmişti. Hz. Peygamber, yakınlarını kaybetmiştir. Hiçbir zaman örselenmiş bir çocuk olmamıştır. Daima, değer gören bir çocuk olmuştur. Ebu Talip'in evinden önce de dedesi Abdülmuttalib'in yanındayken de değer görüyordu. Abdülmuttalib Mekke'nin lideriydi. Kabe-i Muazzama'nın avlusunda oturduğu yere, yetim torununu da oturtuyor. Beraber, toplantılara, kurullara başkanlık ediyordu. O yüzden daima değer görmüştür, Efendimiz. Aynı değeri, amcası Ebu Talip ile yengesi Fatıma'nın evinde de görmeye devam etmiştir. Efendimiz, Hz. Fatıma için 'Annemden sonra annemdir.' 'Çocuklarından önce, benim karnımı doyurmuştur.' demiştir. Efendimiz, kendisine gösterilen bu ilgiyi hiçbir zaman unutmamıştır. Hep hayırla yad etmiştir."

Fatıma bint Esed bir yetime hami olmak noktasında nasıl bir örneklik teşkil eder?

"Hz. Fatıma, yetime kucak açan bir annedir. Bu anlamda, yetimleri nasıl koruyup kollayacağımıza, onlarla nasıl ilişki ve muamelede bulunacağımıza dair de bize rehberlik edebilecek bir kadındır. İslam toplumunda fazlalık algısı yoktur. İslam toplumunda herkesin ve her şeyin bir yeri vardır. Yetimin, yoksulun, kadının, fakirin, engellinin bir yeri vardır. O yüzden İslam toplumu tarih boyunca yetimlerden Afrika'nın Fatihi Musa Bin Nusayrlar çıkarmıştır. Avrupa'da İslam'ın ulaştığı en uç nokta olan Endülüs'ün Fatihi Tarık bin Ziyadlar çıkarmıştır. Yetimlerden, pek çok alim ve kurralar çıkarmıştır. Bir parantez açarak yine burada söyleyelim. Bugün biz, Hz. Peygamber'in ümmeti olarak, bugünün yetimlerinden neler çıkarıyoruz, bunun muhasebesini yapmalıyız."

Asr-ı saadet dönemi kadın sahabeler ve İslam tarihindeki kadınların hayatlarının da anlatıldığı “Hakikat Yolcusu ‘Örnek Kadınlar’” her Cumartesi saat 19.00’da Diyanet TV’de…