Her İnsan Fıtrat Üzere Doğar

29 Mart 2024 Cuma
Her İnsan Fıtrat Üzere Doğar

Her İnsan Fıtrat Üzere Doğar

Diyanet TV’de ekrana gelen “İftarı Beklerken” programında Ahsen-i Takvim konusu ele alındı. Fıtratın kavramının dini açıdan ele alındığı programda, insanın fıtrat üzerine doğduğu ve takva bilinciyle yaşarsa fıtrat üzere yaşayabileceği vurgulandı. Programa Prof. Dr. İlhan Yıldız ve Doç. Dr. İlyas Yıldırım konuk oldu.

Programa konuk olan Prof. Dr. İlhan Yıldız, insanın saygın bir varlık olduğuna dikkat çekti. İnsan-ı Kamil fıtratı üzerine doğan insanın bu fıtratta ilerlemesinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Yıldız, sözlerine şöyle devam etti:

“Müslümanlık, insanı derinlemesine güzelleştirir. Çünkü insan, saygın bir varlıktır ve aynı zamanda sosyal bir varlıktır. İnsanın sosyal ilişkilere ihtiyacı vardır; tek başına yaşayamaz. Doğaya ilgi duyabilir, akan suların yanına gidebilir, uçan kuşları izleyebilir ve yeşil ağaçların altında dinlenebilir, hatta piknik yapabilirsiniz, ancak bir süre sonra bunlardan sıkılırsınız çünkü asıl yeriniz insanlar arasındadır. Köyler, kasabalar, şehirler, insanın gerçek yaşam alanlarıdır. İnsanı üç kategoriye ayırabiliriz: Beşer, ademiyet ve insan-ı kâmil. Beşer dediğimizde, bedeni ifade ederiz; deri anlamına gelir. Ancak insan sadece bedenle sınırlı değildir. İkinci aşama ademiyettir; ademiyet, ruhu tanıyan ve ruhuyla hareket etmeye çalışan insandır. İnsan-ı kâmil ise hem ruhu hem bedeni birleştiren anlamına gelir.”

“Her çocuk fıtrat üzere doğar.” vurgusunu yapan Yıldırım ise şöyle konuştu:

“Doğası gereği temiz ve saf bir yapıya sahip olan insan, ilk yaratılış ifadesi olarak kabul edilen fıtrat kavramıyla anlatılır. Dinimizde fıtrat, içinde iyilik ve temizlik değerlerinin bulunduğu bir kabiliyet olarak görülür. Aslında insanlar doğuştan bu kabiliyeti içlerinde taşırlar ancak çevresel etkiler ve yaşadıkları deneyimler bu fıtratın üstünü örterek onların değişmesine neden olabilir. İşte bu noktada, değerli hocalarımızın da üzerinde durduğu bir konu, en temel ve özde olanın nasıl değişebileceği sorusudur. Hadis-i Şerif'te ifade edildiği gibi, ‘Her çocuk fıtrat üzere doğar.’. Bu durum, çocuğun henüz değişime uğramamış saf bir halde olduğunu gösterir. Fıtrat, insanın içinde doğuştan gelen bir potansiyeldir. Ancak sonrasında, çocuğun annesi ve babası onun üzerine çeşitli etkilerde bulunarak, onu farklı bir inanç veya yaşam tarzına yönlendirebilirler. İnsanın fıtratı, bir perde gibi örtüldüğünde, içindeki doğal olanı görmesi ve yaşaması engellenir. Bu yüzden fıtratın üzerini örten etkilerle insanın değişmeye ve dönüşmeye başlaması kaçınılmazdır.”

“İftarı Beklerken” Ramazan ayı boyunca her gün saat 17.30’da Diyanet TV’de…