Huriye Martı'dan Dünya Müslüman Azınlıklar Zirvesi'ne Dair Değerlendirme

18 Nisan 2018 Çarşamba

İstanbul’da dün başlayan 'Dünya Müslüman Azınlıklar Zirvesi' 2. gün de çalışmalarına devam etti. Zirveye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, İslam ülke ve topluluklarının ciddi sıkıntılar yaşadığını belirterek “sorunlarımız ortak, çözümleri de işbirliği ve dayanışma içinde birlikte bulmamız gerekiyor” dedi.

Dünyanın 107 ülkesinden yaklaşık 250 müslüman temsilcinin katıldığı 'Dünya Müslüman Azınlıklar Zirvesi' devam ediyor. Organizasyon 2. gün programlarında, İslam ülke ve topluluklarının sorunlarına yönelik  özel oturum ve müzakereler sürdü; 

Martı: Ortak sorunlarımıza ortak çalışarak çözümler üretmemizi gerekiyor

"Müslüman ülkelerin şuanda içinden geçtikleri süreçler malum son derece can yakıcı son derece üzücü sahnelerle karşı karşıyayız islam dünyası hem zihinsel olarak hem fikirsel olarak hem de çeşitli şekillerde maddi anlamda bombardıman altında”

Zirveye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Profesör Doktor Huriye Martı,”sorunlarımız ortak, çözümleri de ortak çalışmalarla bulmalıyız” dedi.

Martı: İslamofobi kadınlar üzerinde çok daha ciddi bir baskıya dönüşüyor

“İnsanların bir birlerini daha fazla kucaklamaları ve destek omaları gerekiyor. Bir taraftan göç var bir taraftan şiddet ve terör var bir taraftan savaş var bir taraftan da yalnızlık var. Özellikle dünyada 3 te birinin azınlık durumunda olduğunu düşündüğümüz zaman bu yalnızlıklarında bir arya gelerek giderilmesi ortak sorunlara ortak çözümler üretilmesi gerekiyor.”

Huriye Martı, zirvede kadınların hakları konusunda da çalışmalar yapılacağını belirtti. Avrupa’da yükselen islamofobinin kadınlar üzerinde daha fazla baskı unsuru olduğunu vurguladı; “Biz azınlıkların hak ve özhgürlükleri hakkında konuşurken kadınların haklarını da knuşmuş oluyoruz. Maalesef bir tarafta müslüman olmak bir tarafta da kadın olmak aynı noktada kesiştiği an daha ağır bedeller ödenmesi söz konusu olabiliyor. Özellikle 11 eylül saldırılarından sonra avrupa’da gelişen batı dünyasında gelişen islamofobinin İslam üzerine üretilen korkunun maalesef kadınlar üzerinde çok daha ciddi bir baskıya dönüştüğünü görüyoruz. Aslında azınlıklar çok da azınlık olmayan rakamlara ulaşsa da müslüman lar avrupa da kadınlar her halükarda daha fazla dışlanan ve ötekileştirilen bir durumda olduğunu izleyebiliyoruz"

Huriye Martı, Dünya Müslüman Azınlıklar Zirvesi'nin müslüman toplumlarda kadınların haklarına ve saygınlığına katkı sunacağını ifade etti;  “Böyle bir zirvenin müzakere ve mütaala ortamının müslüman kadınların onuru saygınlığı ve hakları açısjnda da güzel çözümler üreteileceğine inanıyorum."