İbadetlerin Meyvesi Güzel Ahlaktır

27 Mart 2024 Çarşamba
İbadetlerin Meyvesi Güzel Ahlaktır
İbadetlerin Meyvesi Güzel Ahlaktır

Diyanet TV'de yayınlanan "İftarı Beklerken" programının konukları Diyanet İşleri Başkanlık Müşaviri Doç. Dr. Fatih Kurt ve Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammed Kızılgeçit oldu.
 
İbadetlerin, Müslümanlar için önemine dikkat çekilen programda Kurt, ibadetlerin manevi derinlik ve ruhani bir arınma sunduğunu ifade etti. İslam'ın öğretilerine göre yapılan ibadetlerin, inanç, ibadet ve güzel ahlak arasında organik bir bütünlük oluşturduğunu belirten Kurt, bu üç unsurun birbirinden ayrılmadan yaşanmasının insanın manevi gelişimine katkı sağladığını dile getirdi.

İbadetlerin toplumsal boyuttaki etkilerine dikkat çeken Kurt,  ibadetlerin toplum içinde birlik ve dayanışma duygularını güçlendirirken paylaşma ve yardımlaşma kültürünü teşvik ettiğini vurguladı. İbadetler sayesinde güzel ahlakın öne çıktığını ve insanlar arasında daha sağlam bir dayanışma ağı oluştuğunu ifade etti.

İnanç ve ahlakın toplumların temel taşları olduğunu vurgulayan Kurt, “İbadet, bireyin manevi dünyasını şekillendirirken, güzel ahlak da bu inancın pratikte nasıl yaşanacağını belirler. Bu nedenle ibadetlerin yanı sıra inanç ve ahlak da önemlidir ve birlikte yaşandığında toplumun daha sağlıklı ve dengeli bir yapıya sahip olmasını sağlar.” ifadelerini kullandı.

İbadetlerin manevi derinliği ve toplumsal boyuttaki etkileri, insanların daha bütüncül bir yaşam sürmelerine ve birbirlerine daha çok destek olmalarına olanak tanıdığını vurgulayan Kurt, ibadetlerin meyvesi ahlaktır diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Allah,  beni hatırlamak için namaz kıl diyor. Oruç ise insanı sıkıntılardan arındırır, temizler ve korur. İbadet sadece maddi değil aynı zamanda manevi bir arınmayı da ifade eder. İslam inancında üç temel var: inanç, ibadet ve amel. İnanç, dinin gövdesidir; ibadetler ise yaprakları ve ahlaki erdemleri simgeler. İbadetlerin meyvesi de güzel ahlaktır. İbadetsiz bir inanç, meyve vermeyen bir ağaca benzer. İbadetsizlik, ahlaki zayıflığa ve inançta sapmalara yol açabilir. İslam; inanç, ibadet ve ahlakın bir bütün olarak yaşanmasını ister.” 

Programın diğer konuğu, Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammed Kızılgeçit ise gençlerin ibadet alışkanlığını kazanmalarında ebeveynlerin rolüne dikkat çekti. Dış dünyada din aleyhine pek çok propaganda yapıldığını ifade eden Kızılgeçit, gençleri bu noktada korumada ailelere önemli görevler düştüğünü ifade etti. İçsel manada dini bütün bir şekilde yaşamanın önemine dikkat çeken Kızılgeçit, bu noktada ebeveynlerin çocuklarına iyi birer örnek olmaları gerektiklerinin altını çizdi.

“İftarı Beklerken” Ramazan ayı boyunca her gün saat 17.30’da Diyanet TV’de…