Irak Meclisi’nden Tepki Çeken Açıklama

6 Ekim 2016 Perşembe

Musul’da Daeş’e yönelik bir operasyona Türkiye’nin katılıp katılmayacağının belirsizliğini koruduğu günlerde Irak yönetiminden çok tartışılacak bir hamle geldi. Irak meclisi dün, Türkiye'nin Musul'a bağlı Başika'daki askeri varlığının kabul edilmediğini duyuran bir açıklama yaptı. İlişkileri geren bu açıklamanın ardından Irak'ın Ankara Büyükelçisi bu sabah Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

'Başika'daki Türk Askeri Varlığını Kabul Etmiyoruz'

Bağdat ile Ankara arasında Başika krizi yaşanıyor.. Başika'daki Türk askerini "işgalci güçler" olarak tanımlayan Irak meclisi Türkiye’nin Başika’daki üssü boşaltmasını istedi ve Türkiye’ye yönelik ağır suçlamalarını tepki çeken bir yazılı açıklamayla duyurdu. 

"Aldığımız karar, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi'nin çağrılıp nota verilmesi, Türk güçlerinin 'işgalci güçler' olarak sayılması ve Irak topraklarından çıkarılması için gerekenlerin yapılması, Türk güçlerinin Irak'a girmesini talep edenler hakkında yargıya başvurmak, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının kınanması, Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkilerin gözden geçirilmesi, türk güçlerinin ülkeden çıkarılması için hükümetin BMGK ve BM'ye acilen başvurması, hükümetin ayrıca ülkenin egemenliğinin korunması için siyasi ve diplomatik yollara başvurması talebini içeriyor."

Bağdat’ın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na Çağrıldı

Türk Dışişleri Bakanlığı Bağdat’a kısa sürede yanıt verdi. Açıklamanın “kabul edilemez” bulunduğunu açıkladı. Bu sabah ise Irak'ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim El Alevi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı; kendisine Irak parlamentosu’nun açıklamasından duyulan rahatsızlık bildirildi.