'Medya ve Din'de “Sinemada Din Adamı Temsili” konu başlığı ele alındı...

17 Mart 2021 Çarşamba
'Medya ve Din'de “Sinemada Din Adamı Temsili” konu başlığı ele alındı...

"Medya ve Din"de “Sinemada Din Adamı Temsili” konu başlığı ele alındı...

Diyanet TV'de ekranlara gelen "Medya ve Din" programında “Sinemada Din Adamı Temsili” konu başlığı ele alındı.

Doç. Dr. İbrahim Yenen'in konuk olduğu programda, "Sinema filmlerinde din adamı imajına neden ihtiyaç duyuluyor?" "Filmlerde bu imajlara nasıl bir imaj yükleniyor?" "Din adamlarının sinemada olumlu veya olumsuz tasvir edilmesi sinemaseverleri nasıl etkiliyor?" sorularına cevap verildi.

Programda, sinemada din adamı tasvirinin dünden bugüne nasıl yansıtıldığı konuşulurken din adamının sinemada doğru bir şekilde anlatılması gerektiğinin altı çizildi. Yenen, medya okuryazarlığına ilişkin ipuçları da verdi.

“Sinemada dini yaşamın tasviri, dini yaşayan insanlarla çok fazla karşılaşmayan kesimde kitlelerde nasıl bir etki oluşturmuştur?” sorusuna cevap veren Yenen, "Türk kültürünün en önemli unsurlarından bir tanesi din, dini düşünce ve dini hayattır. Dini hayatın temsil edicileri olarak din adamları ve dindarlardır. Bu insanların, medyada olumsuz olarak yansıtılması insanlar üzerinde de olumsuz bir etki bırakacaktır. İnsanlar, din adamının olumlu bir model olmasını bekliyor. Olumsuz bir din adamı temsili, güven kaybına sebep olabilir. Türk sanatının, insanlara bir örneğini veriyorsak bizim kendi toplumsal hayatımızın temel dinamiklerini " dedi. 

“Din adamının, toplum içerisinde etkili bir role sahip olmasını istemeyen insanların zihinlerinden çıkan projeler var.” diyen Yenen, şu ifadeleri kullandı:

“Toplumsal hayatımızın her yönüyle insanlara sunduğumuz örneklik en güzelini ifade etmelidir. En güzelini yansıtmalıdır. Din adamının, toplum içerisinde etkili bir role sahip olmasını istemeyen insanların zihinlerinden çıkan projeler var.”

1970’li yıllardan itibaren İslami filmler yapılmaya başlandı…

"1970'li yıllardan itibaren İslami filmler yapılmaya başlandı. "Birleşen Yollar" filminde din, toplumsal hayatın ve düşüncenin temel dinamiği, insanların bireysel ve ruh dünyasında karşılığını bulan özel bir yere sahiptir.” 

1910-1950 yılları arası din adamı tasviri yanlış şekilde yapılmıştır…

“Maalesef, sinemada din adamı karakteri; 1910 ile 1950 yılları arasında modernleşmemize veya modernleşme çabalarımıza engel olan bir kişi olarak yansıtılıyor. Bu dönemde, hurafelerle birlikte temsil ediliyor.”

Medya okuryazarlığı önemli…

“Bize mesaj verilirken kimi dikkate alarak bu mesajı veriyor. Mesajın içeriğine dikkat etmeliyiz. Anlatılan filmlerde, bize nasıl bir mesaj verdiğini sorgulamamız gerekir. Kişiler, karakterler, olay örgüleri, oradaki var olan ilişkiler, toplumsal ağ ve kültürel hayatla birlikte neler anlatmaya çalışıldığını derinlemesine düşünmek gerekir.”

Medya ve din ilişkisinin uzman konuklar tarafından ele alındığı “Medya ve Din” tekrar bölümleriyle her Cuma saat 23.20’de Diyanet TV’de….