“Peygamberler Şehri Kudüs” ilk bölümüyle ekranlara geldi…

28 Şubat 2022 Pazartesi
“Peygamberler Şehri Kudüs” ilk bölümüyle ekranlara geldi…

“Peygamberler Şehri Kudüs” ilk bölümüyle ekranlara geldi…

“Peygamberler Şehri Kudüs” belgeseli ilk bölümüyle dün akşam ekranlara geldi. 

Diyanet TV’nin beklenen Kudüs belgeseli 23 Şubat Çarşamba günü Ankara’da yapılan galaya özel bölümle izleyiciyle buluşmuştu.

“Kudüs’ün Kısa Tarihi” konu başlığının ele alındığı ilk bölümde, Zeytindağı’ndan manzaralarla Kudüs’ün kuş bakışı görüntüsü ekranlara getirilirken; Kudüs’ün tarihi ele alındı.

“Kudüs’ün tarihi Peygamberlerin tarihidir.” diyen programın sunucusu Dr. Erkan Aydın, şöyle konuştu: 

“Hz. İbrahim’in Filistin’e hicret etmesiyle beraber, bölgenin tarihi değişmiş ve bugüne kadar gelen o mukaddes tarihin başlangıcı olmuştur. Hz. İbrahim ile başlar aslında Kudüs’ün ve bölgenin tarihi. Hz. İbrahim’den Hz. İshak’tan Hz. Musa’dan Hz. Harun’dan Hz. Yuşa’dan Hz. Davut ve Hz. Süleyman’dan Hz. Zekeriya’dan ve son günlerini Kudüs’te geçirmiş olan Hz. İsa’dan bağımsız bir Kudüs’ten söz edilemez. Kudüs’ün tarihi Peygamberlerin tarihidir. Kudüs’ün tarihi tevhidin tarihidir. Milattan önce 1000 yılında Hz. Davut aleyhisselamın 12 yahudi kabilesini Kudüs ile birleşilerek ilk Yahudi Krallığını kurmasıyla beraber Kudüs İsrailoğulları’na bir başkent oldu. Hz. Davut’un oğlu Hz. Süleyman mabedi inşa etmeye başladı. İnşaat, 7 yıl sürdü. Milattan Önce 586’ya kadar mabedde ibadet edildi. Babil kralı Buhtunnasr Kudüs’e girip de birinci mabedi yerle bir edinceye kadar ibadet edilmeye devam edildi Kudüs’te. Birinci mabedin yıkılmasından sonra burada yaşayan Yahudiler, sürgüne gönderildi. 50 yıl sonra Persler Babilleri yendi ve Yahudiler yeniden Kudüs’e döndüler. Zerrub Babel önderliğinde ikinci mabedi inşa ettiler. Milattan Önce 300’lü yıllara gelindiğinde Kudüs Helenizm’in etkisi altına girdi. Kudüs’te Büyük İskender Beytül Makdis’in yerine Zeus tapınağını yaptı. Kudüs başka bir tarihe evrilmişti. Milattan Önce 63’te Romalıların hakimiyetine girmesiyle beraber artık Kudüs’te yeni bir dönem başladı. Milattan Önce 20 ile Milattan Sonra 4 yılları arasında Roma’nın Kudüs Valisi Hirodes ikinci mabedi inşa etti. Kendisi Yahudi değildi fakat Yahudilerle iyi geçinmek istiyordu. Belki de tarihte kendisine yer bulabilecek ve kendisinden bahsedilebilecek ihtişamlı bir mabed yapmak derdindeydi. Hz. Süleyman mabedinin ihtişamında yeni bir mabed yaptı. Adına Herot Tapınağı dedi. Süleyman mabedini biraz daha genişletmişti. Onun da ömrü uzun sürmedi. 

“Kudüs insanlık tarihi ve tevhid tarihi boyunca barışın kenti oldu.” diyen Aydın, şu ifadelere yer verdi:

“Milattan Sonra 70’te Roma Valisi, mabedi yerle bir etti. Kudüs’te taş üstüne taş kalmadı. Resullullah sallallahu aleyhi ve sellemin Mirac’ının bir işareti olan Burak Duvarı, Yahudilerin ‘ağlama duvarı’ dedikleri mabedin Batı Duvarı sadece bu yıkımdan geriye kalan tek eser oldu. Milattan Sonra 4. Asırda Bizans Hristiyanlığı kabul edince I. Konstantin’in annesi Kudüs’e gelmişti. Kudüs’te Hz. İsa’nın çarmağa gerildiğine inandıkları Kabir Kilisesi’ni ve Hz. İsa’nın dünyaya geldiği Beşik Kilisesi’ni burada imar ettiler. Artık bölge Bizans’ın hakimiyeti altına girmişti. 38 yılında Hz. Ömer’in önderliğinde Kudüs fethedildi. Hz. Ömer Kudüs’ün anahtarlarını aldı. Böylece Kudüs’te Son Peygamber Hz. Muhammed aleyhisselamın mesajının yeşermeye başladığı yeni bir dönem başladı. Kudüs’ün isimlerine baktığımızda hangi dilde telaffuz edilirse edilsin her ismin anlamının barışa çıktığını görüyoruz. Kudüs insanlık tarihi ve tevhid tarihi boyunca barışın kenti oldu.”

“Peygamberler Şehri Kudüs” her Pazar saat 22.00’de Diyanet TV’de…