“Savaş Barkçin ile Medeniyet Aklı” 30 bölümü geride bıraktı…
Diyanet TV’de yayınlanan “Savaş Barkçin ile Medeniyet Aklı” programı 30. bölümüyle ekranlara geldi.
Tarih, mimari, şiir, müzik ve edebiyat başta olmak üzere kültür ve medeniyetin farklı alanlarının ele alındığı programda, tasavvufun derinliği, Anadolu’nun tarihî zenginlikleri ve İslam medeniyetinin düşünce birikimi her hafta alanında uzman konuklarla ele alınıyor.
Savaş Barkçin’in sunumuyla izleyiciyle buluşan program, bu yönüyle düşünsel bir medeniyet tasavvurunun izini sürüyor. İlk bölümünden itibaren ilgiyle takip edilen programda her hafta farklı bir konu ve konukla İslam medeniyet ve kültürü izleyiciye aktarılıyor.
“Modernleşme ve Medeniyet” konu başlığı ele alındı…
Programın 30. bölümünde “Modernleşme ve Medeniyet” konu başlığı ele alındı. Gelenek, kimlik, modernleşme gibi kavramların konuşulduğu bölüme Yazar Beşir Ayvazoğlu konuk oldu. Gelenek ve modernlik arasında kurulan bağ, medeniyet kavrayışının temel boyutları ve kültürel sürekliliğin önemi üzerinde duruldu.
Ayvazoğlu, İslam medeniyetinin çağın meselelerine cevap verebilecek güçte olduğuna dikkat çekti. İslam medeniyetinin sadece geçmişte kalan bir miras olmadığı; bugün de düşünce, sanat ve kültür açısından güçlü kaynaklar sunduğunu vurgulayan Ayvazoğlu, “Mehmet Akif’in ‘beka içinde yenilenme’ ifadesi, bu geleneğin dinamizmini en iyi şekilde özetliyor.” ifadelerine yer verdi.
Ayvazoğlu, Osmanlı’dan günümüze uzanan medeniyet tecrübesini değerlendirirken, geçmişin birikimini geleceğe taşıma sorumluluğuna dikkat çekti. Mimari, şehircilik, musiki, tiyatro gibi alanlarda yaşanan değişimlerin gelenekselliği koruyarak devam etmesi gerektiğine dikkat çeken Ayvazoğlu, “Geleneğin kendisini sürekli yenileyerek varlığını sürdürdüğünü görmek gerekir.” dedi.
Tarih boyunca İslam medeniyetinin kendine özgü şehir dokusu, mimarî anlayışı ve kültürel duyarlılığıyla öne çıktığını belirten Ayvazoğlu, bu birikimin modern dünyayla ilişki kurarken kaybedilmemesi gerektiğini ifade etti.
“Savaş Barkçin ile Medeniyet Aklı” her Salı saat 21.00’de Diyanet TV’de…