Tarihi Yazma Eserler Kütüphanesi

19 Şubat 2019 Salı
Kayseri’de, tarihi bir kütüphane. Önemi, özellikle tarihi olmasından değil, muhteveyatından kaynaklanıyor, aslında. 3. Selim döneminde kurulan Kütüphanede, el yazması nadide eserler hem korunuyor, hem de araştırmacıların, öğrencilerin hizmetine sunuluyor.
 
Raşit Efendi El Yazması nadide eserleri araştırmacı, akademisyen ve öğrencilere kaynak oluyor
 
3. Selim’in Reis-ül Küttab-ı yani diplomatik ilişkilerini yürüten yardımcısı Mehmet Raşid Efendi'nin adına yaptırılan, Kayseri'deki 225 yıllık Yazma Eserler Kütüphanesi, zengin içeriğiyle dikat çekiyor. Kentin simgesi Cami-i Kebir ile duvar duvara bulunan müze aynı zamanda tarihi yapısıyla da geçmişle gelecek arasında köprü kuruyor.
 
Tarihi kütüphane, el yazması eserler ve 18 ibrahim müteferrika baskısı olmak üzere barındırdığı 8 bin 520 eserle maziye ışık tutuyor. Çoğunluğu dini olmak üzere Edebiyat, Tarih ve Coğrafya konularında yazılmış  eserlerin bulunduğu kütüphanede, İmam Maturidi'ye ait "Te'vilatü Ehlü's Sünne" eseri de yer alıyor. Kütüphane bu özelliğiyle üniversite öğrencileri, akademisyenler ve araştırmacılara önemli bilgi kaynağı sağlıyor. 
 
Tamamı, aynı zamanda dijital ortama aktarılmış eserlerden el yazması olanlar, nem ve çürümeye karşı özel yapılmış kompakt dolaplarda korunuyor. Tarihi binada maneviyatın zarar görmemesi için sıcaklık ve nem hassas klimalarla 24 saat kontrol altında tutuluyor.