Sarayburnu Camii

19 Şubat 2019 Salı

Giresun’un Bulancak ilçesindeki 'Sarayburnu Camii’ni' ziyaret edelim şimdi de. Yapımı 28 yıl süren camide bir Osmanlı geleneği de uygulanıyor… Nedir o gelenek, daha doğrusu ilginç uygulama? Birlikte bakalım…

Burası Bulancak’ta, Mimar Sinan’ın çıraklık eserim dediği ‘İstanbul Şehzadebaşı Camisi'nin ölçülerinde inşa edilen Sarayburnu Camii. Açılışı 2017 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleşen camii, görkemi ve silüetiyle dikkat çekiyor,

Şehzadebaşı Camii'nden örnekle inşa edilen camide bir Osmanlı Mimari geleneği de yansıtılıyor

Yeni bir camii ama içerisinde kullanılan geleneksel bir uygulama var. Caminin çeşitli bölümlerinde örümcek ağlarına karşı ‘deve kuşu yumurtası’ da kullanılmış. Zira, eski tarihlerde deve kuşu yumurtasının yaydığı koku ile, örümcek ve benzeri küçük böcekleri rahatsız ettiğini keşfeden ecdadımız, bunu cami ve tarihi yapılarda sıkça kullanmıştır.  Çoğunlukla da yumurtanın içi duvar harcına karıştırılmış, kabuğu ise kandil çanaklarına yerleştirilmiş. Böylece cami içinde örümcekler ve böceklerin barınması engelenmiş. Mimarlar mimarı Sinan’ınn eserlerinde kubbelere konan devekuşu yumurtaları alışılagelmiş bir durum.

Ana kubbesi 38 metre yüksekliğinde olan Sarayburnu Camiinde 5 bin kişi aynı anda ibadet edebiliyor.