VIII. Dini Yayınlar Kongresi’nin ana teması “Dijital Yayıncılık”
VIII. Dini Yayınlar Kongresi bugün başladı. Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen kongrenin açılış oturumu Diyanet TV’den canlı olarak yayınlandı.
Açış konuşmasını Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın canlı bağlantı ile katılarak yaptığı kongrenin açılış oturumunda Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı ve Dini Yayınlar Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kurt konuştu.
Diyanet İşleri Başkanlığının yayıncılık noktasındaki gücüne değinen Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı şu ifadelere yer verdi:
“Diyanet İşleri Başkanlığımız kuruluşundan itibaren sahih dini bilgi ve selim akla bağlı kalarak, halkı din konusunda aydınlatmak için yayın teknolojilerini dikkatle kullanmaya özen göstermiştir. Bugün itibarıyla 2 bini Türkçe, 750’si farklı dillerde olmak üzere toplam üç bine yaklaşan kitapları, sekiz farklı süreli yayını, 24 saat yayın yapan üç radyosu ve bir televizyonuyla devasa bir yayın kurumu haline gelmiştir. Dini Yayınlar Genel Müdürlüğümüz çatısı altında ‘Dijital Yayınlar’ dairesi kurulmuştur. Bu adım, kamuda dijital yayıncılığı konu edinen ilk kurumsal hamlelerden birisidir.”
“20. yüzyılın son çeyreğinde hız kazanan teknolojik gelişim, günümüzde hayatın pek çok alanında etkisini göstermektedir.” diyen Dini Yayınlar Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kurt, şöyle devam etti:
“Özellikle iletişim teknolojisinde yaşanmakta olan bu değişimler, yeni değerlendirmeleri ve atılımları gerekli hale getirmektedir. Tahminlerin ötesinde bir hızla değişen dijital mecra, toplumların iletişim ve davranış şekillerinde de ciddi dönüşümlere sebebiyet vermekte ve bu durum insanı dijital çağın nesnesi olma tehlikesiyle baş başa bırakmaktadır.”
Dini Yayınlar Genel Müdürü Kurt, “Diyanet İşleri Başkanlığı, bilimsel ve teknolojik gelişmelerle yaşanan bilgi, teknoloji ve kültürel dünya ile karşılıklı etkileşim ve değişim süreçlerini dikkate alarak dünden bugüne dijital dini yayıncılık çerçevesinde zengin düşünce dünyasına sahip, kültürel ve geleneksel unsurların değerini, içinde bulunduğu çağa ve yarınlara aktarma gayesiyle zamanın ruhunu yakalayabilen, günün gerekleri ve araçları arasında doğru bir ilişki kuran ve aynı zamanda kurulan ilişkiye göre strateji belirleyip sürece dâhil olan bir hizmet anlayışı benimsemiştir.” dedi.
Üç gün sürecek kongre, “Dijital Dünyayı Anlamak”, “Dijital Yayıncılık; Fırsatlar ve Riskler” “Dini İçerikli Dijital Yayıncılık” “Dijital Yayıncılık ve Din Eğitimi”, “Dijital Çağda Medya Okuryazarlığı” ve “Dijital Trendler, Yeni Dini Akımlar” ana başlıklarının yer aldığı sekiz oturum yapılacak.
Kongrede tebliğ sunmak ve müzakere yapmak üzere 42 araştırmacı, yazar ve bilim insanı katılacak.