Dünyada Ramazan Heyecanı

18 Mayıs 2018 Cuma

Ramazan ayı boyunca gönül coğrafyamızdan, farklı ülkelerdeki müslüman topluluklarından ramazan renklerini, Diyanet TV ekranlarına taşımaya çalışacağız. Bugün iki ülkeye; dünyanın nüfusu en büyük Müslüman ülkesi Endonezya’ya ve dünyada Ramazan’a ilk giren ülke olan, yani biz burada iftar yaparken orada sahura kalkılan uzak bir ülkeye, Avustralya’ya gideceğiz.

Endonezya Ramazana bugün başladı, Avustralya Ramazana ilk giren ülkeydi

Endonezya yaklaşık 260 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık 4. Ülkesi ve nüfusu en fazla olan İslam ülkesi. Nüfusunun yüzde 87'si müslüman, yüzde 10'u hristiyan olan Endonezya çıplak gözle gözlem usülü çerçevesinde bize göre bir gün sonra başladı Ramazan’a.  

Prof. Dr. Thomas Cemaleddin - Endonezya Ulusal Havacılık ve Uzay Enstitüsü Direktörü: “Her ramazanda ülkemiz ay'ın hareketliliğini esas alan gözlem yöntemini kullanıyor. Bu yönteme göre ramazanın başlangıcı için hilalin gözle görülmesi gerekiyor. “

Endonezya’da camilerde özel ramazan etkinlikleri için programlar planlandı. Muhammed Wahyono İstiklal Camii İmamı; “Ramazan ayının birinci gününden son güne kadar sohbet, Kur’an tilavetleri, itikaf ve toplu Kur’an okuma gibi programlar düzenleyeceğiz. 24 saat açık kalacak olan camimizin avlusunda her gün yaklaşık 4 bin kişiye iftar vereceğiz.” 

Biz iftardayken onlar sahurda

Ramazana ilk giren Avustralya’daki Müslümanlarla Türkiye arasında 7 saat fark var 

Dünyada Ramazanın ilk heyecanını yaşayanlar Avustralya müslamanlarıydı. Örneğin Melbourn şehrindeki Broadmeadows Camii’nde Türkiye’den 7 saat önce kılınıyor teravih namazını. Daha doğrusu Türkiye iftar yaparken, orada sahura kalkılıyor.

600 bini aşkın müslümanın yaşadığı Avustralya’da saat farkı doğal olarak iftar için de geçerli. Türk aileler arasında, ilk iftarda topluca iftar yapmayı tercih edenler, güzel bir aile buluşması gerçekleştirdi. Teravih namazlarında iftar sofralarındaki dualarda Gazze’deki Filistinli kardeşlerimiz unutulmuyor.